zondag 11 november 2007

GROENE DUIM’ EN BOEKJE VOOR HEIDEBES


‘Historische Commissie van Bewonersvereniging “Heide-Bes” wint prijs en vindt een sponsor voor haar boekje over de geschiedenis van de Ommoordse Polder.’
Aanstaande vrijdag 16 november ontvangt de Historische Commissie een ‘Groene Duim’ voor de historische wandeling Ommoordseweg. De prijs (in natura) wordt uitgereikt in het Stadhuis door wethouder Lucas Bolsius en portefeuillehouder Paul Paulusma van de Deelgemeente Prins Alexander. De historische commissie is heel blij met deze ‘beloning’ omdat het een grote stap voorwaarts is in hun ambitieuze plannen namelijk: De geschiedenis van de Ommoordse Polder in kaart brengen.


Zij willen dit doen door o.a. een lesbrief voor basisscholen in Ommoord te maken, een boekje samen te stellen met daarin opgenomen: foto’s, kaarten en verhalen en natuurlijk de historische wandeling Ommoordseweg. Deze voormalige Ommoordseweg liep 3,5 km slingerend door het polderlandschap vanaf Terbregge tot aan Oud-Verlaat. In de jaren 60 is hier de wijk Ommoord verrezen daarmee de geschiedenis van de kaart vegend.


Het boekje wordt in een oplage van 750 exemplaren gedrukt in 2009, het jubileumjaar van Bewonersvereniging “Heide-Bes”. Als sponsor van het drukwerk heeft zich een bewoner uit de Heide-Bes buurt gemeld, die een drukkerij heeft. De heer Kruithof Kremer van drukkerij Protocol BV uit Zoetermeer zegt daarover: ‘Ik las in de krant over dit initiatief en vond dat zo leuk dat ik met mijn bedrijf graag de opmaak, het drukwerk en het binden van het boekje voor mijn rekening neem. Volgens mij wordt het een verzamelstuk voor mensen uit Ommoord en wellicht de gehele Polder Prins Alexander. De wandelroute langs historische bomen en oude huizen heb ik gezien en zal ik zeker gaan lopen’.


Het boekje zal ongeveer de periode vanaf ca. 1770 tot aan 1965 beschrijven. De eerste stappen zijn nu gezet en verzilverd: de oude bomen behorend bij de voormalige boerderijen langs de Ommoordseweg, (en nog steeds in de wijk staan) worden nu gemarkeerd en behouden. Dit alles in samenwerking met de medewerkers van Gemeentewerf Alexanderpolder.


De Historische Commissie van de “Heide-Bes” kijkt uit naar de uitreiking van de ‘Groene Duim’ op de Coolsingel a.s. vrijdag 16 november om 20.00 uur.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Waar kan ik intekenen op de in 2009 te verschijnen boekje?
Heb van 1969 tot 1985 op de Kelloggplaats gewoond, het 2e flat dat ooit gereedkwam! Heb dus zeer veel interesse. Heb ook nog wel wat oude zwartwit foto's uit de tijd. Interesse?

Anoniem zei

Het boekje met wandeling zal gereed zijn in september 2009. Interesse? Aanmelding kan via een email naar: historie@heidebes.nl