vrijdag 23 mei 2008

PLEINFEEST


Op woensdag 28 mei is er weer een fantastisch buurtfeest op het plein van de Minister Marga Klompéschool!

Het feest wordt georganiseerd door de school en de oudervereniging van de school in samenwerking met Sport en Recreatie, BuurtSchoolWerk Prins Alexander, de SKVR, sportschool Kimaita, UrbanArts en BSO Bimbola. De deelgemeente Prins Alexander heeft voor het feest een subsidie verstrekt!

Het feest is bedoeld voor de hele buurt! We willen graag ons plein een ontmoetingsplaats laten zijn voor iedereen die in deze buurt woont. Niet alleen tijdens het pleinfeest op 28 mei, maar het hele jaar door!

‘Sportief en gezond’

Dit jaar is het thema: ‘Sportief en gezond’! Er zijn dan ook veel sportactiviteiten, maar ook natuur- en cultuuractiviteiten en uiteraard een fruitbar voor de nodige versnaperingen!

Het feest wordt om 13.30 uur geopend door Robert Krul, de voorzitter van de deelgemeenteraad Prins Alexander. Daarna barst het feest los en is er de hele middag van alles voor iedereen te doen!

Pleinfeest Minister Marga Klompéschool, woensdag 28 mei van 13.30 tot 16.30 uur!

Aanmelden is niet nodig, kom gewoon langs en doe mee!

Robert Kochplaats 346-348 ? 3068 JD Rotterdam ? ' 010-4206661 ? 6 010-2207392info@mmkschool.nl ? www.mmkschool.nl

>>Ga naar website BOO...

ZOMERINSTUIF DE MOLSHOOP


De Molshoop luidt de zomer met een spectaculair feest, heerlijke muziek een hapje en tropisch drankje op ons terras. Een gezellige dag voor jong en oud.

U bent op 14 juni uitgenodigd vanaf 13.00 uur in de middag, vanaf 14:00 uur tot 18:00 uur kunt u genieten van live muziek van Ricardo Y Amigo’s. Onderwijl kunt u genieten op ons terras, haal een tropisch drankje bij onze swingende barman.
Voor de kinderen is er: springkussen, zwembadje, grabbelton, schminken.

In de middag wordt een mega bingo gehouden voor jong en oud, met een super prijs. Mee doen met de Bingo kost €4,- p.p., dit kunt u ter plekke voldoen.
De rest van de activiteiten is gratis!

Om 18:30 start de tienerdisco tot 21:30 , met bekende DJ die je uit je dak laat gaan.
De gehele dag staat de jongerenbus tot je beschikking , waar je kunt chillen als het te hot wordt, en play stations zijn aanwezig.

Rycardo Y Amigos zorgt voor een bruisend “live” optreden, een garantie voor
een sfeervol en feestelijk concert. Houdt u van de Gypsy Kings, het Rosenberg trio, wilde Flamenco, zwoele Bossa, swingende Salsa, Jazz, Balkan en vele andere muzikale stijlen. Dan nodigen we u van harte uit om naar buurthuis de Molshoop te komen

De Molshoop maakt er samen met u een gezellige dag van!!

Buurthuis de Molshoop, Sigrid Undersetweg 300, 3069 BV Rotterdam
Voor vragen kunt u bellen: Tel: (010)-4212722

STILTE


In een stad als Rotterdam, is stilte een schaars goed. We wonen dicht bij en - op elkaar en dat is te horen. Wat doe je er aan? Verdragen, vluchten of …. praten?

Ik ga de deur uit om een brief te posten. Het is een zachte voorjaarsavond en de vogels fluiten. Een paar straten verder veegt een oudere man de stoep voor zijn deur aan. Als hij me ziet stopt hij daar mee, wijst naar een merel in de boom en zegt: “ ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat is het soms even stil. Het enige wat ik dan hoor zijn de vogels. Heerlijk vind ik dat.”

Hij leunt op zijn bezem en als ik blijf staan, vervolgt hij: “Maar overdag? Gek word ik van de herrie. De kinderen op het pleintje schreeuwen de hele dag. De buren verderop zijn altijd bezig met klussen: schuren, boren, slijpen! En in het weekend maaien ze het gras met zo’n grastrimmertje.” Hij zucht en gaat verder met vegen. Ik vraag of hij zijn buren wel eens spreekt. “Ach mevrouw,” zegt hij, “ik wil met niemand ruzie en praat er maar niet over. Ik ga straks toch weer lekker naar de camping.”

Ik wens hem een fijne, rustige tijd op zijn camping en loop door. Als ik later van de brievenbus terug naar huis loop denk ik na over het gesprekje van zonet. Ik begrijp zijn behoefte aan rust en stilte, maar heb de indruk dat deze meneer voor zijn ergernissen vlucht. Jammer genoeg lossen die niet vanzelf op. Omdat hij er niet met zijn buren over gesproken heeft, weten ze waarschijnlijk niet eens dat hij ergens last van heeft. Als hij weer thuis komt zal er niets veranderd zijn.

Wie iets wil doen aan irritaties of overlast en daarover met zijn buren wil spreken kan terecht bij Buurt-bemiddeling Prins Alexander. Buurtbemiddeling is laagdrempelig en neutraal. De buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers. Zij hebben niet alleen een training gevolgd, zij zijn ook ervaringsdeskundig, want: ook zij hebben en zijn buren. Wie niet eigenlijk? Telefoon: 010 4560409 of e-mail:
prinsalexander@buurtbemiddeling.org

DE EERSTE KEER


Op donderdag 5 juni organiseert de werkgroep leefstijlen weer een verhalendag. Vanaf 11.00 uur is iedereen die mee wil doen welkom op het terras van Nieuw Oldenoord, Hammerskjöldplaats in Ommoord.

Tot 15.00 uur gaan we in kleine groepjes onder begeleiding van gespreksleiders praten over het thema: “De eerste keer”. We gaan terug naar vroeger toen vaker iets de eerste keer gedaan werd, de eerste dag naar school, de eerste vakantie, het eerste afspraakje. Kortom een thema waarvoor een dag tekort is maar we gaan een dappere poging wagen. Uiteraard hebben we ook weer leuke gedichten en liedjes.

De groepjes gaan ook voor de eerste keer met elkaar picknicken. We hopen op mooi weer. Opgeven is niet nodig.

Meer informatie is te verkrijgen bij Informatiepunt Ommoord, Romeynshof, Stresemannplaats 8. Geopend maandag van 13.30- tot 15.30 uur en dinsdag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 11.30 en van 13.30 uur tot 15.30 uur.

ROZE KOEKEN


Hoelang werk ik hier al? Eerst als wijkwinkelierster en nu als informatrice.

Ik draai al een aardig tijdje mee en met plezier. Gezellige collega's en wat het vooral leuk maakt zijn de kontakten met vele Ommoorders en soms van daarbuiten. Het is geen opstellen-in-rijen-van-drie voor de balie maar toch aanloop genoeg. Het blijft een uitdaging om zoveel mogelijk adviezen en informatie te geven aan mensen die komen.

Soms gaat het om een praatje of herinnering uit vervlogen tijden. Zo zal ik hem nooit vergeten.
Altijd goedlachs en charmant en nooit om woorden verlegen. Een natuurlijke belangstelling voor het reilen en zeilen van onze tent, zoals hij het noemde. Vele verhalen vielen mijn collega en mij ten deel naar aanleiding van artikelen in het krantje De Oud Rotterdammer. Totdat hij op een keer tot onze verbazing vroeg of wij al koffie hadden gehad. "Ach meneer", zeiden we: "we hebben een Senseo".
"Weg met dat ding", zei hij. "Er gaat niets boven een echt bakkie".

Hij op naar het buffet. We keken elkaar aan en zeiden:"dat is aardig". De verrassing werd echter nog groter toen er bij het echte bakkie een grote roze koek lag, voor ieder van ons één. "Voor de dames", zei hij, "die het wel kunnen hebben", en hij vertrok, ons sprakeloos achterlatend.

Dit was een bijzondere ervaring die ik niet elke dag meemaak.

Een medewerkster van het informatiepunt Ommoord (BOO).

DE WIJKTUIN BREIDT UIT


De Wijktuin was eigenlijk altijd al groter dan hij was. Dat klinkt behoorlijk raar, maar dat zit zo:
Al vanaf het begin (1972) is de Wijktuin het gebied aan de oostelijke kant van de singel, bij de Hammarskjöldplaats. Dáár heeft op de puinlagen de eerste aanleg en later het onderhoud van de Wijktuin plaatsgevonden; de singel was de grens. Maar, toen de Wijktuin zo’n drie jaar oud was, heeft ook het gebied aan de westkant van de singel een groenbestemming gekregen. Dat terrein ligt tussen de speeltuin bij de Einsteinflat en de school aan de Wilsonweg.
De groengroep die destijds actief was met de Wijktuin kreeg de vraag om voor dat gebied een ontwerp te maken; het karakter van dat stukje groen moest namelijk aansluiten bij de “eerste” Wijktuin.

Dat ontwerp is toen door een van de mensen van de groengroep gemaakt, door de gemeente geaccepteerd en vervolgens door Gemeentewerken uitgevoerd. Het terrein daar was tot dan toe een vlak weiland; zonder puinbergen dus. Omdat de aanleg en ook het latere onderhoud door de gemeente werden gedaan, hadden wij, de mensen van de Wijktuin, er verder geen bemoeienis mee. Ook toen een paar jaar later (in 1978) de brug over de singel werd gemaakt en er dus een directe verbinding tot stand kwam, bleef er een gevoelsmatige afstand. De singel bleef de grens en is dat altijd gebleven……. . Maar dat wordt nu anders.

Drie van onze wijktuinvrijwilligers wonen in de Curieflat, die aan de westelijke Wijktuin grenst. Zij hebben het initiatief genomen om, met vrijwilligers van de Prins Alexanderschool en de andere wijktuinvrijwilligers, een Groeneduimenplan op te stellen voor de westelijke Wijktuin. Die was namelijk heel erg toe aan een grote opknapbeurt. Dit plan is nu door de gemeente gehonoreerd en wordt dit jaar uitgevoerd. Dat betekent vooral het opknappen van paden en het hier en daar fors kappen en snoeien van dichtgegroeide bosjes. Het onderhoud zal gedaan worden door bewoners van de Curieflat, kinderen van de school en de wijktuinvrijwilligers. Daardoor is ons werkterrein uitgebreid met “de overkant” en is de singel niet meer de grens, maar een onderdeel van de Wijktuin.
Voor ons is de Wijktuin dus groter geworden en toch was ze altijd al zo groot.
Het mooie is dat deze uitbreiding van de Wijktuin samenvalt met haar 35e verjaardag en met het Rotterdams Groenjaar, 2008.

Dat westelijke deel van de Wijktuin is een rustig gebiedje met een voetpad rond een grillige waterpartij, waarin een paar eilandjes liggen.
Tussen het fietspad, dat daar evenwijdig aan de singel loopt, en de singel zelf gaat een vriendelijk voetpad, vlak langs het water.
Het is wonderlijk dat dit rustige natuurgebied, dat de Wijktuin toch is, dáár ligt te midden van toch forse woongebouwen.

FOTOWEDSTRIJD OMMOORDSE VELD


De werkgroep Ommoordse Veld organiseert in het kader van het Groenjaar 2008 een fotowedstrijd.

Wie maakt de mooiste foto van het Ommoordse Veld ?

Op deze manier proberen wij aandacht te vestigen op hoe mooi het Ommoordse Veld is en er meer mensen naar toe te trekken.
Deelnemers kunnen per persoon 1 foto inleveren op briefkaartformaat, 10x15, op de achterzijde voorzien van naam, adres en inleverdatum en indien mogelijk tevens een digitale versie verzenden naar
info@boo.nl.

Tot 1 september kunnen de foto’s ingeleverd of opgestuurd worden naar Informatiepunt Ommoord, gevestigd in Wijkgebouw Romeynshof, Stresemannplaats 8, 3068 JL Rotterdam, telefoon 010-4555823, geopend op maandag van 13.30- tot 15.30 uur en dinsdag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 11.30 en van 13.30 uur tot 15.30 uur. Maandelijks wordt een selectie van de foto’s tentoongesteld in de Romeynshof.

Uit de ingezonden foto’s zal door een jury bestaande uit drie personen de uiteindelijke winnaar gekozen worden. De winnende foto wordt gepubliceerd en er wordt een ansichtkaart van gemaakt. Voor de winnaars zal er een prijs zijn.

We hopen dat u zelf zult meedoen aan de wedstrijd en dat u deze mail door zult sturen aan al uw vrienden en kennissen die mogelijk ook mee willen doen. We hopen in september heel veel prachtige foto’s te kunnen laten zien.

zie voor meer informatie
http://ommoordseveld.blogspot.com

zondag 18 mei 2008

HET 'GAT' VAN TERBREGGE IS DICHT
Na lang wachten is eindelijk het “gat van Terbregge” dicht.Het is de bijnaam voor een ontbrekend deel in de geluidswering van de A20 dat jarenlang geluidsoverlast veroorzaakte in de Bloemenbuurt, Rozenbuurt en Varenbuurt. Het geluid was, bij wind uit westelijke richting zelfs te horen in Hillegersberg.Nu staat het er dan eindelijk: een twee meter hoog plexiglazen scherm dat het geluid moet tegenhouden.Alleen, veel Ommoorders vragen zich af of dit scherm wel effectief genoeg is, omdat het qua vorm afwijkt van het (ook niet zo effectieve) geluidscherm dat tot aan het Terbregseplein langs de weg staat. Is het niet meer een “schaamschot”, om de bewoners te laten zien dat Gemeentewerken van goede wil is? Twee meter hoog, recht plexiglas is misschien niet erg effectief en zullen de bewoners er niet veel van merken, omdat het geluid er makkelijk overheen komt en nauwelijks teruggekaatst of geabsorbeerd wordt.
Het is in ieder geval al ingewijd door de graffitiebendes.Wethouder Harbers zal op dinsdag 20 mei, om 08.30 uur, het gereedkomen van het scherm afronden. Hij zou het erg op prijs stellen als u en wellicht nog andere bewoners die zich actief met de tot standkoming van het geluidscherm bezig gehouden hebben, daarbij aanwezig kan zijn. Het is een klein evenementje: tussen 08.00 en 08.30 uur verzamelen we op het terrein van Rijkswaterstaat (ingang Ommoordseweg, naast nr 50, schuin tegenover nr 87) en tussen 08.30 en 09.00 uur vind het officiele gedeelte plaats. Naast de wethouder is eveneens de portefeuillehouder aanwezig