vrijdag 29 februari 2008

OMMOORDSE VELD OPEN & GROEN


Onder deze naam gaat er een werkgroep aan het werk om het Ommoordse Veld een goede toekomst te geven. De op 28 januari 2008 in het leven werkgroep heeft aansluiting gezocht en gevonden bij de werkgroep Breed Wijkbeheer van de Bewonersorganisatie Ommoord.
De Bewonersorganisatie Ommoord (BOO) zal de werkgroep facilitair ondersteunen.

Het deelgemeentebestuur is schriftelijk van de oprichting op de hoogte gebracht en tevens is daarbij de vraag gesteld om binnen niet al te lange tijd een gesprek met de werkgroep te willen hebben. Daarbij zullen de doelstellingen en eventuele plannen van de werkgroep uiteen worden gezet.

Na het succes van de actie voor een Ommoordse Veld zonder bebouwing, denkt de nieuwe werkgroep na over de vraag hoe het Ommoordse Veld een, ook op de lange termijn, mooi natuurgebied kan blijven en welke aanvullingen nog mogelijk zouden zijn. De werkgroep wil de betrokkenheid van de bewoners bij het gebied vergroten en nog meer mensen van het groen laten genieten.

In het kader van het “Groenjaar 2008” heeft de werkgroep het plan opgevat om een grote fotowedstrijd te houden van het natuurgebied Ommoordse Veld. Het Groenjaar loopt vanaf 4 maart tot oktober 2008.

Maar daar hoort u verder binnenkort meer over. Het laatste nieuws over het Ommoordse Veld kunt u altijd nalezen op de blogspot
http://ommoordseveld.blogspot.com

OPZOOMEREN LENTEACTIES


LENTE, LENTE IN ONZE STRAAT
Het wordt lente! Na de winter komt uw straat langzaam weer tot leven. Opzoomer Mee komt met twee speciale uitdagingen om de contacten met uw buren aan te halen. Want: goede buren zijn nog altijd beter dan verre vrienden! Kies de aanbieding die u het leukst vindt. Kunt u niet kiezen? Geen paniek… kies dan beide aanbiedingen!

Wat zijn de uitdagingen?

Het lenteontbijt
Nodig alle buren uit voor een lenteontbijt (lunch of brunch mag natuurlijk ook!). Een eenvoudige en aantrekkelijke manier om de contacten tussen buren aan te halen en over uw straat te praten.

De voorjaarschoonmaak van Opzoomerkids
Vorig jaar konden de kinderen een voorjaarsschoonmaak uitvoeren. 288 kinderteams namen de uitdaging aan en gaven hun straat, binnenterrein of speelplek een flinke poetsbeurt en werden na afloop beloond door volwassenen. Dit jaar maken we het nog leuker. Elk kinderteam krijgt ter gelegenheid van het ‘Groenjaar 2008’ het Groene Doe Boek voor Opzoomerkids.

En: kinderteams die doorgaan met schoonmaken kunnen rekenen op steun van Roteb en Gemeentewerken. Want die zijn dolenthousiast over de kids.

Wat bieden wij aan?

Lenteontbijt
· Waardebon van 75 euro als bijdrage aan de maaltijd
· Vrolijke placemats (papier) en eierdopjes (karton)

Kinderschoonmaak
· Waardebon van 75 euro als bijdrage aan de voorjaarsschoonmaak
· Een schoonmaakpakket: bezems, vuilknijpers, emmer, vuilniszakring en handschoenen
· Het Groene Doe Boek van Opzoomerkids met leuke tips en speciale aanbiedingen
· Steun van Roteb en Gemeentewerken als uw kinderteam doorgaat met het schoonhouden van de straat. U ontvangt hierover informatie als u zich aanmeldt.

Kies het lenteontbijt of kies de voorjaarsschoonmaak van Opzoomerkids of… kies beide uitdagingen.

Groenjaar 2008
2008 is het groenjaar. Op 19 maart is het Nationale boomfeestdag. Schoolkinderen planten die dag duizenden bomen in het HSL-park in Overschie. Ook de rest van het jaar zullen bomen en het groen in Rotterdam volop in de schijnwerpers staan. Opzoomer Mee doet met het Groene Doe Boek voor Opzoomerkids een duit in het zakje.

Opzoomerstartavond Ommoord
Uiteraard zal er tijdens de Opzoomerstartavond op woensdag 26 maart in de Openhof (Hesseplaats, aanvang 19.30 uur) ook aandacht worden gegeven aan de lenteacties

BASISTRAINING BUURTBEMIDDELING ALEXANDER


In maart wordt weer een basistraining buurtbemiddeling gegeven. Er is nog een aantal plaatsen beschikbaar.

Data: twee donderdagavonden 13 en 27 maart en twee zaterdagen 15 en 29 maart.

Na afronding van deze training – wanneer u alle dagdelen heeft deelgenomen - ontvangt u een certificaat en kunt u in één van de teams in deelgemeente Prins Alexander als buurtbemiddelaar aan de slag. De training is kosteloos en wordt gegeven in het gebouw De Prinsenhof aan de Bramantestraat.

Dit is dé gelegenheid voor bewoners van deelgemeente Prins Alexander die graag boeiend en zinvol vrijwilligerswerk willen doen. Gezien de samenstelling van de teams zijn, in het bijzonder, mensen met een (gedeeltelijk) niet Hollandse culturele achtergrond welkom.
Buurtbemiddelaars helpen buren die onenigheid met elkaar hebben en daar samen niet uit komen. Soms heeft iemand alleen behoefte aan een luisterend oor, of aan tips voor het zelf aangaan van een gesprek met de buren.

In een andere situatie is een bemiddelingsgesprek tussen buren met hulp van twee bemiddelaars gewenst.
Buurtbemiddelaars kiezen geen partij en werken vrijwillig en belangeloos. U kunt meer informatie vinden op de website:
www.buurtbemiddelingprinsalexander.nl

Wanneer u belangstelling heeft om te gaan werken als buurtbemiddelaar in deelgemeente Prins Alexander, neem dan contact op met Helma Faber en Loes van Delft voor nadere kennismaking.
Vanzelfsprekend kunt u hen ook altijd bellen indien u onenigheid hebt met uw buren en daar advies of hulp van buurtbemiddeling zou willen hebben. Zij bieden een luisterend oor en overleggen met u op welke wijze buurtbemiddelaars u kunnen helpen een oplossing te vinden.
Telefoon 010 456 04 09 of e-mail
prinsalexander@buurtbemiddeling.org

PAASMARKT LAURENS


Laurens Actief organiseert op donderdag 13 maart een Paasmarkt van 10:00 uur tot 15:30 uur in woongebouw Laurens te Ommoord. De Paasmarkt is voor iedereen toegankelijk.

Net als voorgaande jaren organiseert Laurens Actief weer een Paasmarkt. Deze zal plaatsvinden in de hal van woongebouw Laurens aan de Sinclair Lewisplaats 22 te Rotterdam.

Zoals u gewend bent, zal er in een gezellige paassfeer een breed aanbod van diverse standhouders zijn, met onder meer kaarten, sieraden, woondecoraties, paasstukken en glaswerk. Misschien brengt zelfs de paashaas nog een bezoek. Natuurlijk kunt u ook in het restaurant van woongebouw Laurens terecht voor een lekker drankje.

Laurens is een zorgorganisatie op het terrein van de ouderenzorg. Laurens is een grote koepelorganisatie in Rotterdam. Laurens Actief coördineert een activiteitenprogramma voor ouderen vanaf 55+. Deze activiteiten vinden plaats op verschillende locaties binnen deelgemeente Alexander.

Meer informatie

RIJ-INSTRUCTEURS SCOOTMOBIEL GEZOCHT


“Ik ben zo blij dat je me even helpt”.

Lijkt het u wat om nieuwe mensen te ontmoeten, het gevoel te krijgen nuttig en/of nodig te zijn? Vindt u het fijn om waardering te krijgen en plezier te hebben? Dan bent u degene waar wij naar op zoek zijn!

Rij-instructeurs scootmobiel gezocht
CVD Project Scootmobiel zoekt mensen die zich vrijwillig inzetten voor het geven van gewenningslessen. Als rijinstructeur helpt u degene met een scootmobiel een aantal vaardigheden te leren, zoals de bediening van de scootmobiel zelf, het op- en afrijden van de stoep, het ontwijken van obstakels en het voorkomen van gevaarlijke situaties.
In overleg worden met u de lestijden afgesproken. Elke les duurt maximaal 60 minuten en vindt één keer per week plaats (in de eigen directe omgeving).

Waarom zou u het doen?
Allereerst is het gewoon leuk om te doen. Als instructeur komt u in contact met ouderen die mobiel willen blijven en waaraan u een bijdrage levert in hun eigen zelfstandigheid. Bovendien komt u zelf ook nog eens ergens.
Natuurlijk wordt u begeleid. Naast een leuke en afwisselende vrijwilligersplek zijn de (introductie)cursus en een inwerkperiode het vertrekpunt. Verder ontvangt de vrijwillige instructeur een reis-, en onkostenvergoeding en is tijdens het geven van lessen verzekerd tegen wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen.

Rijvaardigheidslessen
Rijvaardigheidslessen zijn bedoeld voor iedereen (met name ouderen) die een scootmobiel toegewezen hebben gekregen maar hiermee nog niet meteen de straat op kunnen/durven gaan. Met maximaal 10 lessen wordt bij de mensen zelf thuis en hun directe omgeving les gegeven. Daarnaast kunnen op verzoek plaatsen worden bezocht die voor hen in het dagelijks leven belangrijk zijn. Hierbij kan gedacht worden aan de supermarkt, de bibliotheek of naar die vriend(in) die net aan de andere kant van de stad woont. Het geven van gewenningslessen hebben als doel om mensen ‘rijvaardig’ te maken, zodat zij de dingen die zij eerder ook al deden gewoon kunnen blijven doen. Hierdoor blijven zij hun bewegingsvrijheid behouden en kunnen zo actief deel uit blijven maken binnen onze samenleving.

Aanmelden
Zou u voor graag iets voor uzelf willen doen? Lijkt het u leuk om andere mensen een handje te helpen en vindt u het fijn om waardering te krijgen en plezier te hebben? Neem dan contact op met Yvonne Kammeron van CVD Project Scootmobiel, Coolsingel 57 in Rotterdam. Telefoon: 010-4049909. Een email sturen kan natuurlijk ook:
ykammeron@cvd.nl Zij legt u graag uit welke mogelijkheden er zijn.

GROENJAAR 2008 OP 4 MAART IN PRINS ALEXANDER VAN START


Het Groenjaar 2008 gaat dinsdag 4 maart op een spectaculaire manier van start. Portefeuillehouder Paul Paulusma overhandigt op deze dag om 15.00 uur de eerste van de in totaal 11.500 ‘groene verrassingen’ aan de bewonersorganisaties, groenverenigingen en alle overige aanwezigen. Hij doet dit samen met de heer Rook van het Wollefoppengroen & Co op het Prins Alexanderplein. U bent dan ook van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn en een groene verrassing op te halen.

Met deze bijzondere actie maakt hij duidelijk aan alle inwoners van de deelgemeente duidelijk dat dit speciale jaar is begonnen. Rotterdam is een groene stad en de deelgemeente Prins Alexander is zelfs haar groenste deelgemeente. In het Groenjaar 2008 krijgt het Rotterdamse groen extra aandacht. Met nieuwe bomen, bijzondere activiteiten en vernieuwende initiatieven voor een mooiere groene stad na 2008. Bewoners kunnen ook op een ander moment hun groene verrassing bij een van de Groenjaarkramen ophalen. De voorraad is groot, maar OP is OP. Dinsdag 4 maart van 15.00 - 17.00 uur:
* Bij ingang winkelcentrum Alexandrium 1 op het Prins Alexanderplein;
* Bij winkelcentrum Ambachtsplein.
Woensdag 5 maart van 9.00 uur - 17.00 uur:
* Bij ingang winkelcentrum Alexandrium 1 op het Prins Alexanderplein;
* Bij winkelcentrum Hesseplaats.
Donderdag 6 maart van 9.00 uur - 17.00 uur:
* Bij ingang winkelcentrum Alexandrium 1 op het Prins Alexanderplein;
* Bij winkelcentrum aan het Samuel Esmijerplein.

Meer weten over Groenjaar 2008? Kijk op de website van het Groenjaar 2008:
www.groenjaar.nl.

WIJKKRANT MAART 2008


Vanaf donderdag 6 maart gaan onze bezorgers weer op pad om De Wijkkrant huis aan huis te bezorgen.

Uiteraard wordt deze alleen bezorgd bij de huizen waar geen 'Nee-Nee' sticker op de brievenbus zit. Is dit wel het geval, dan is De Wijkkrant ook op te halen bij het Informatiepunt Ommoord (maandag van 13.0 uur tot 15.30 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Uiteraard is De Wijkkrant ook te lezen op de website van de BOO. Voor de eerste keer zijn alle foto's in kleur, zodat het nog aantrekkelijker wordt om de krant op de website te bekijken. Dit kan door
hier te klikken (PDF-bestand)

dinsdag 26 februari 2008

LENTE OPZOOMERACTIES 2008


LENTE, LENTE IN ONZE STRAAT


Het wordt lente! Na de winter komt uw straat langzaam weer tot leven. Opzoomer Mee komt met twee speciale uitdagingen om de contacten met uw buren aan te halen. Want: goede buren zijn nog altijd beter dan verre vrienden! Kies de aanbieding die u het leukst vindt. Kunt u niet kiezen? Geen paniek… kies dan beide aanbiedingen!

Wat zijn de uitdagingen?

Het lenteontbijt
Nodig alle buren uit voor een lenteontbijt (lunch of brunch mag natuurlijk ook!). Een eenvoudige en aantrekkelijke manier om de contacten tussen buren aan te halen en over uw straat te praten.

De voorjaarschoonmaak van Opzoomerkids
Vorig jaar konden de kinderen een voorjaarsschoonmaak uitvoeren. 288 kinderteams namen de uitdaging aan en gaven hun straat, binnenterrein of speelplek een flinke poetsbeurt en werden na afloop beloond door volwassenen. Dit jaar maken we het nog leuker. Elk kinderteam krijgt ter gelegenheid van het ‘Groenjaar 2008’ het Groene Doe Boek voor Opzoomerkids.

En: kinderteams die doorgaan met schoonmaken kunnen rekenen op steun van Roteb en Gemeentewerken. Want die zijn dolenthousiast over de kids.

Wat bieden wij aan?

Lenteontbijt
· Waardebon van 75 euro als bijdrage aan de maaltijd
· Vrolijke placemats (papier) en eierdopjes (karton)

Kinderschoonmaak
· Waardebon van 75 euro als bijdrage aan de voorjaarsschoonmaak
· Een schoonmaakpakket: bezems, vuilknijpers, emmer, vuilniszakring en handschoenen
· Het Groene Doe Boek van Opzoomerkids met leuke tips en speciale aanbiedingen
· Steun van Roteb en Gemeentewerken als uw kinderteam doorgaat met het schoonhouden van de straat. U ontvangt hierover informatie als u zich aanmeldt.

Kies het lenteontbijt of kies de voorjaarsschoonmaak van Opzoomerkids of… kies beide uitdagingen.

Groenjaar 2008
2008 is het groenjaar. Op 19 maart is het Nationale boomfeestdag. Schoolkinderen planten die dag duizenden bomen in het HSL-park in Overschie. Ook de rest van het jaar zullen bomen en het groen in Rotterdam volop in de schijnwerpers staan. Opzoomer Mee doet met het Groene Doe Boek voor Opzoomerkids een duit in het zakje.


Cijfers over Opzoomeren
89% van de Rotterdammers kent het Opzoomeren
81% van de Rotterdammers vindt Opzoomeren de beste manier om je straat vriendelijker, schoner en veiliger te maken
16% van de Rotterdammers doet daadwerkelijk mee aan het Opzoomeren. Dat zijn ruim 100.000 Rotterdammers!

Voor school, buurthuis en andere (kinder)organisaties die mee willen doen, geldt een aangepast programma. Bel met Opzoomer Mee: 213 10 55

BASISTRAINING BUURTBEMIDDELING


In maart wordt weer een basistraining buurtbemiddeling gegeven. Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar.


Data: twee donderdagavonden 13 en 27 maart en twee zaterdagen 15 en 29 maart.
Na afronding van deze training – wanneer u alle dagdelen heeft deelgenomen - ontvangt u een certificaat en kunt u in één van de teams in deelgemeente Prins Alexander als buurtbemiddelaar aan de slag. De training is kosteloos en wordt gegeven in het gebouw De Prinsenhof aan de Bramantestraat.


Dit is dé gelegenheid voor bewoners van deelgemeente Prins Alexander die graag boeiend en zinvol vrijwilligers-werk willen doen. Gezien de samenstelling van de teams zijn, in het bijzonder, mensen met een (gedeeltelijk) niet Hollandse culturele achtergrond welkom.
Buurtbemiddelaars helpen buren die onenigheid met elkaar hebben en daar samen niet uit komen. Soms heeft iemand alleen behoefte aan een luisterend oor, of aan tips voor het zelf aangaan van een gesprek met de buren.

In een andere situatie is een bemiddelingsgesprek tussen buren met hulp van twee bemiddelaars gewenst.


Buurtbemiddelaars kiezen geen partij en werken vrijwillig en belangeloos. U kunt meer informatie vinden op de website: www.buurtbemiddelingprinsalexander.nl
Wanneer u belangstelling heeft om te gaan werken als buurtbemiddelaar in deelgemeente Prins Alexander, neem dan contact op met Helma Faber en Loes van Delft voor nadere kennismaking.
Vanzelfsprekend kunt u hen ook altijd bellen indien u onenigheid hebt met uw buren en daar advies of hulp van buurtbemiddeling zou willen hebben. Zij bieden een luisterend oor en overleggen met u op welke wijze buurtbemiddelaars u kunnen helpen een oplossing te vinden.
Telefoon 010 456 04 09 of e-mail
prinsalexander@buurtbemiddeling.org