donderdag 1 mei 2008

KONINGINNEDAG 2008


Sinds enige maanden heeft Ommoord een echte Oranjevereniging, genaamd 'De Aandacht'


Al enige jaren werd er op het winkelcentrum Hesseplaats een koninginnedag georganiseerd, maar het ontbrak nog aan een groep mensen die als trekker wilde dienen.


Nadat de uitbater van het eetcafé, het buurtwerk Alexander en De Open Hof de krachten hadden gebundeld werd het mogelijk met behulp van een aanta; bewoners uit Ommoord een Oranjevereniging op te richten.


Koninginnedag 2008 was de eerste krachtproef voor de vereniging. En dat zij erin zijn geslaagd om een spetterend feest neer te zetten bleek wel uit bijna 75 voor de vrijmarkt die allemlaal bezet waren, maar ook het spetterend optreden van diverse bands, de luchtkussen voor de kinderen enz. Speciale aandacht was er dit jaar voor de 55+-ers door het aanleggen van een echte jeu de boules-baan.


De opbrengsten van deze dag worden gedoneerd aan de Stichting Pallierburght in Capelle a/d/ IJssel.

De 1e paal werd eind 2007 geslagen. De Pallieterburght wil een plek bieden aan kinderen met een ernstige of chronische ziekte, die een beetje op thuis lijkt, waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben en waar hun ouders even hun zorgen kunnen delen (meer informatie op http://www.pallieterhelpt.nl/).
Meer foto's zijn te vinden op de website van de Bewonersorganisatie Ommoord http://www.boo.nl/edwin/fotos/index.htm

zondag 27 april 2008

PRESENTATIE RAPPORT OUDERENPROOF


Op woensdag 23 april j.l. hebben de deelnemers aan het project Ouderenproof Ommoord hun eindrapportage gepresenteerd. Foto's van deze bijeenkomst kunt u zien door hier te klikken.

De voorzitter van de deelgemeente, Robert Krul, nam het rapport in ontvangst nadat eerst vertegenwoordigers van o.a. een woningbouwcorporatie en MDA door een vaardige gespreksleider aan de tand waren gevoeld wat zij met de aanbevelingen zouden gaan doen.

Uiteraard heeft iedereen toegezegd om zeker met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Maar of het ook daadwerkelijk gebeurt, daar moet natuurlijk toezicht op gehouden worden.

Acht bewoners uit Ommoord hebben zich opgegeven om als 'waakhonden' te gaan optreden. Zij zullen de komende tijd zeker de vinger aan de pols houden om te kijken of de aanbevelingen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De realiteit is dat niet alles tegelijk kan, maar er zijn aanbevelingen die zonder veel moeite gerealiseerd kunnen worden.

Het rapport 'Ouderenproof Ommoord, een uitdaging voor iedereen' is uiteraard ook te lezen op de website van de BOO
door hier te klikken.

De website
www.seniorenommoord.nl krijgt een ander uiterlijk. De webmaster heeft laten weten dat maandag 28 april de nieuwe website in de lucht is.

>>Ga naar website BOO....

VERTRAGING BOUW BINNENHOFTOREN


Het gonst de laatste maanden van geruchten in Ommoord met betrekking tot de bouw van Binnenhoftoren bij het winkelcentrum Binnenhof.

Geruchten zoals 'hij moet worden afgebroken' en 'er komen maar 12 verdiepingen in plaats van 20' doen de ronde.

Afgelopen week werd door de Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) een nieuwsbrief verspreid, waarvan wij de inhoud hieronder weergeven:

Planning van de bouw
Helaas loopt de bouw van de Binnenhoftoren verdere vertraging op. Nadat de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam eerst een extra controle heeft uitgevoerd naar de heipalen die de constructie van de hoogbouw moeten dragen, is er nu een controle gaande naar de stabiliteit van de prefab constructie. In plaats van voor traditionele bouw, is bij de bouw van de Binnenhoftoren gekozen voor het toepassen van geprefabriceerde onderdelen in de constructie. Dat heeft als belangrijk voordeel dat de constructie een constante kwaliteit krijgt. Voor Bouw- en Woningtoezicht is deze wijziging reden voor extra onderzoek naar de stabiliteit van de constructie. De grote bouwfouten in Amsterdam en Maastricht, waarbij respectievelijk een parkeergarage onvoldoende draagkracht bleek te hebben en een balkon van een appartementengebouw losraakte, zijn voor Bouw- en Woningtoezicht reden om extra zorgvuldig te werk te gaan. En zonder door Bouw- en Woningtoezicht goedgekeurde tekeningen kan de aannemer niet verder met de hoogbouw.
Overigens ligt de bouw niet helemaal stil. De werkzaamheden aan de onderbouw gaan gewoon door. De constructie van de parkeergarage is klaar en men is begonnen met het metselwerk van de begane grond.
Al met al is de verwachting dat we de appartementen halverwege 2009 opgeleverd kunnen worden.

Reactie BOO
Het is natuurlijk mooi dat de SOR optimistisch blijft met betrekking tot de oplevering, maar feit is wel dat de bouw sinds november 2007 zo goed als stil ligt. En voor de bewoners van de Max Planckplaats en Zernikeplaats moet dit geen pretje zijn. Maanden is er gewerkt om de parkeerplaats aan de MaxPlanckplaats op te knappen en ook de parkeerplaats aan de Joliotplaats is nauwelijks te gebruiken. Al met al geven al deze zaken behoorlijk wat overlast.

>>Ga naar website BOO....

EXPOSITIE ROMEYNSHOF

De '3D decoupage' ( of papertole, elevation ) is een onderdeel van de papierkunsten die ontstaan zijn sinds de 17e eeuw.

Veel Europese vrouwen uit de 'upper class' sneden/knipten figuren die redelijk werden gedecoreerd. In Amerika rond 1950 werd het verder ontwikkeld door verbetering van de materialen en vaardigheden en krijgt daar het speciale dimensionale kenmerk, realistisch en vitaal.

Het wordt nu niet alleen populair in Europa ook in Amerika en Azie ( in Japan en Korea wordt het ook 'shadow Box' genoemd).

Mevr. Young Me Kim heeft 3D decoupage gestudeerd sinds 2004. Haar veelbesproken 16 artikelen worden vanaf 25 april tot en met 23 mei tentoongesteld in de Romeynshof , en ze laat onder andere de kleine handige en de klassieke Anton Piek zien.

De expositie is te zien tijdens de openingstijden van de Romeynshof (Woensdag 30 april, donderdag 1 mei, maandag 5 mei en maandag 12 mei gesloten).

>>Ga naar website BOO....

STOEPENPLAN OMMOORD


Algemeen is het bekend dat heel wat voetpaden in Ommoord in behoorlijk slechte staat zijn.

Veel bewoners hebben hier al regelmatig over geklaagd. De deelgemeente Prins Alexander heeft nu een plan gemaakt om de ergste knelpunten te gaan aanpakken en wil hierover binnenkort praten met de werkgroep Breed Wijkbeheer van de BOO.


Het hele rapport van de deelgemeente
kunt u hier downloaden.

>>Ga naar website BOO....

CULTUURGIDS PRINS ALEXANDER


Onlangs heeft de Deelgemeente Prins Alexander en de Stichting Cultureel Alexander de Cultuurgids 2008 - 2009 uitgebracht.

Ruim 80 pagina's boordevol met allerlei mogelijkheden om binnen de Deelgemeente deel te nemen aan allerlei culturele activiteiten.
In de gids wordt op een overzichtelijke wijze een aanbod gepresenteerd van Beeldende kunst tot zang, daarnaast is er ook informatie opgenomen over de accommodaties in de deelgemeente.

De gids is in Ommoord gratis verkrijgbaar bij het Informatiepunt Ommoord van de BOO in de wijkaccommodatie Romeynshof, Stresemannplaats 8. Geopend op maandag van 13.30 uur tot 15.30 uur en van dinsdag t/m vrijdag van 09.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur.
(Woensdag 30 april, donderdag 1 mei, maandag 5 mei en maandag 12 mei gesloten).

Informatie over de Stichting Cultureel Alexander is ook te vinden op de website
www.cultureelAlexander.nl.
>>Ga naar website BOO....

WIJKMONITOR 2007


Onlangs is de wijkmonitor Prins Alexander 2007 verschenen.

In het gedeelte over Ommoord staat héél veel informatie over de wijk en het is voor geïnteresseerden zeker de moeite waard om te lezen.

U kunt de wijkmonitor lezen door
hier te klikken. Verder is de monitor vanaf 6 mei af te halen in het Informatiepunt Ommoord.

Het informatiepunt Ommoord is gevestigd in de wijkaccommodatie Romeynshof, Stresemannplaats 8. Geopend op maandag van 13.00 uur tot 15.30 uur en van dinsdag tot vrijdag van 09.30 uur tot 11.30 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur.

>>Ga naar website BOO....

VERGADERING DEELRAAD AFGELAST DOOR ONTBREKEN QUORUM


De op maandag 21 april. geplande vergadering van de deelraad van Prins Alexander is niet doorgegaan. Bij het aanvangstijdstip van 19.30 uur constateerde deelraadsvoorzitter Krul, dat het vereiste quorum ontbrak. Ook om 19.45 uur waren de 13 vereiste deelraadsleden nog niet aanwezig. De griffier stelde vast dat de 12 leden van de oppositiefracties Leefbaar Rotterdam en CDA allen ontbraken in de raadsvergadering.
Van de coalitiepartijen waren 12 raadsleden aanwezig. Verder onbrak één raadslid van de coalitie met kennisgeving door ziekte.

De volgende raadsvergadering vindt volgens planning plaats op 26 mei.

INGEZONDEN BERICHT N.A.V. HET BOVENSTAANDE PERSBERICHT

Het lijkt in onze deelgemeente wel een kinderspelparadijs voor 'politici'.

Dat er wellicht 'burgers' op de publieke tribune aanwezig waren voor één van de onderwerpen op de agenda, dat vinden de dames en heren van de oppositie vermoedelijk niet zo belangrijk. In woord belijden ze wel dat ze opkomen voor de belangen van de 'burger'. Maar het lijkt er veel meer op dat ze alle mogelijk trucs verzinnen om zelf nog een poosje de pluche stoelen van een coalitie warm te gaan houden.

Het is niet ze verwonderlijk dat 'burgers' steeds minder vertrouwen in de politiek krijgen! Politiek lijkt veel meer het veilig stellen van het eigen belang, dan het belang van de 'burger' te dienen!

Misschien moeten we in onze deelgemeente ook maar een een referendum gaan houden of wij als 'burgers' het nog wel nodig vinden om een deelraad te hebben die niet als 'goede huisvaders(moeders) zorgen voor het belang van de 'burger'.

Over twee jaar zijn er weer verkiezingen en dan komen deze dames en heren weer met alle mooie beloften, ze komen zelfs naar de 'burger' toe om zo geloofwaardig mogelijk over te komen (lees een plaatsje op het pluche te verwerven). Hopelijk zullen de 'burgers' dan duidelijk maken dat ze het niet zo zien zitten met een deelgemeentelijke politici die meer denken aan hun eigen belang dan het belang van de 'burger'. Bijvoorbeeld door maar niet meer te gaan stemmen of een ongeldige stem uit te brengen.

Naam van de inzender is bekend
>>Ga naar website BOO.....

KONINGINNEDAG 2008


Het plein op de Hesseplaats bruist weer van de gezelligheid op 30 april.
Want op Koninginnedag 2008 is er weer ‘alle aandacht’ van 11-16 uur !!

Oranjestichting 'De Aandacht' werkt net als voorheen samen met de kerken van Open Hof, Stichting Buurtwerk Alexander (SBA) en Sportstimulering Rotterdam (S&R) en de dag wordt in ieder geval financieel ondersteund door Brasserie ‘de Verandering’, Vestia, Woonbron, SBA, S&R, Nieuwe Unie en Winkeliersvereniging Hesseplaats.

Wat is er allemaal te doen dit keer?
Stond deze dag voorheen met name in het kader van "Alle aandacht voor de jeugd", vanaf nu wordt er ook aan de oudere jeugd gedacht, te weten de 50+.

Maar allereerst noemen we natuurlijk de kindervrijmarkt, vanaf 10 uur, want die kan niet ontbreken op een Oranjefeest (max.85 plaatsen, vol=vol, aanmelden vooraf bij Cafetaria Hesseplaats).

Vanaf 11 uur barst het echt los met het Wilhelmus!, waarbij zij natuurlijk uit volle borst meezingen, en er een oranjebittertje voor de volwassenen is. Daarna zijn alle activiteiten officieel geopend.

Voor de creatieve kinderen is er het knutselen met als thema - hoe kan het anders in een waterstad als Rotterdam - scheepvaart, zoals bootjes maken van piepschuim (die ter plekke te water gelaten kunnen worden om hun zeevaardigheid te kunnen testen).
Ook kunnen ze zich laten schminken als zeerover of wat ze maar willen en zijn er spelletjes te doen voor de sportievelingen zoals sjoelen, blikkie gooi, spijkerpoepen en jongleren. Op het parkeerterrein is er een waar sportfestijn met de inmiddels bekende hindernisbaan en een groot springkussen. Wil je je liever even laten rijden, dan kan dat ook, want er is een pony die dat heel leuk vindt.

Voor de iets oudere jongeren parkeert de jongerenbus op het parkeerterrein en daarnaast kunnen ze zich vrijwillig op laten sluiten in de pannakooi voor een potje voetbal.

Nieuw dit jaar is de jeu de boules baan voor de echte oudere jongeren, de 50+.

Uiteraard is er dit jaar weer een podium, waar in ieder geval het Shanty koor “Betty Fols” (van 11.45 tot 12.15), en na ?? DJ Dynamite op zullen staan. De rest van het podium programma is nog even geheim.
Verder kun je tegen een kleine vergoeding een suikerspin laten draaien door de Wereld Jongeren Dag-jongeren, die ook hun zullen collecteren voor de betaling van hun reis naar het verre Sydney.

Zoals bij velen al bekend, moet voor de meeste activiteiten een strip betaald worden met de zogenaamde “spelletjesstrippenkaart”. Deze is te koop bij de infostand, en hiermee kun je ook 1x limonade en snoep krijgen.

De opbrengst van de dag (opbrengst spelletjesstrippenkaart, toiletgeld en de donaties) is dit jaar voor de inrichting van Pallierburght in Capelle a/d/ IJssel. De 1e paal werd eind 2007 geslagen. De Pallieterburght wil een plek bieden aan kinderen met een ernstige of chronische ziekte, die een beetje op thuis lijkt, waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben en waar hun ouders even hun zorgen kunnen delen (meer informatie op
www.pallieterhelpt.nl).

Om 16 uur komt deze heerlijke dag ten einde met een officiële overhandiging van de opbrengst aan Pallieter door Robert Krul en daarna kunnen de vrijmarktkinderen en de spelletjesmensen onder het luisteren naar het podium programma hun spulletjes weer opruimen en inpakken, zodat rond 17 uur het plein weer schoon is.

Oranjestichting 'De Aandacht' hoopt op deze manier weer een dag aan te bieden met een ouderwets dorpsplein gevoel.

PLAN VAN AANPAK GROENVISIE PRINS ALEXANDER


De Commissie Buitenruimte en Ruimtelijke Ordering (BRO) toonde zich tijdens de vergadering op 14 april jl zeer enthousiast en was vol lof over het voorstel van het dagelijks bestuur en wil zo snel mogelijk dat alles verder wordt uitgewerkt.

In een motie van 18 juni 2007 heeft de deelraad van Prins Alexander een motie ingediend om te komen tot een Kwaliteitskaart Groen. Bij nadere bestudering kwam men tot de conclusie dat hetgeen in de motie werd verwoord breder gezien zou moeten worden en er een gehele Groenvisie van te maken. Daarvoor is een inventarisatie nodig van de huidige stand van zaken t.a.v. de mate en wijze van gebruik van dat groen. Dit om keuzen te kunnen onderbouwen. Na overleg met DS+V en Gemeentewerken is geconstateerd dat een bredere visie op het groen een mooie aanvulling zou kunnen zijn op de Woonvisie en het deelgemeentelijk Waterplan. Bij herinrichting van de buitenruimte kan de Groenvisie als basis en als toetsingskader dienen.
Daarom heeft het DB voorgesteld om de opdracht voor het opstellen van een Groenkaart te verbreden tot een Groenvisie. De voornoemde Kwaliteitskaart zal dan onderdeel uit gaan maken van deze Groen-visie.

Er zal een afbakening van de groenvisie worden gehanteerd. Dat houdt in dat de Groenvisie zich beperkt tot openbare, bij de deelgemeente in beheer zijnde groenvoorzieningen. Waar nodig worden ook richtlijnen gegeven voor gemeenschappelijke tuinen en groenvoorzieningen in beheer van gemeentelijke diensten.

Het doel dat met de Groenvisie wordt beoogd, een richtinggevend kader aan te reiken dat via wijkvisies zijn doorwerking krijgt in de op te stellen Wijkactieprogramma’s in het kader van gebiedsgericht werken.
Het ontwikkelen van een Groenvisie voor de deelgemeente Pr.A. voor de komende 10 á 15 jaar. De Visie geeft een samenhangend beeld over ruimte, ecologie en recreatie, zodat bestaand groen wordt beschermd en verbeterd.
Daarnaast dient de groenvisie als afweging- en toetsingskader voor:
1- het Onderhoudsplan Groen
2- de groen- en boomstructuur
3- de (her)inrichting van de buitenruimte, zoals het opstellen van Inrichtingsplannen
4- richtlijnen zelfbeheer
5- beheer van specifieke situaties in het groen, zoals hondenuitlaatplaatsen en trapveldjes.

Voorgesteld is om bewoners aan het begin van het planproces wijksgewijs te laten participeren, met deze input aan de slag te gaan, en over de conceptversie professionele belanghebbenden te raadplegen, zoals Roteb, woningcorporaties, Hoogheemraadschap, de Bomenridders etc.

Termijnvisie
Fase 1- Opstellen van Plan van Aanpak
- Vaststelling DB Conceptplan van Aanpak (incl.Communicatieplan): maart 2008-04-16
- Aanbieding aan deelraad met voorstel behandeling in com. BRO: maart 2008
- Aanpassen van Plan van Aanpak op basis van reacties com BRO: april 2008
- Vaststellen definitieve Plan van Aanpak en opdrachtverlening: april 2008
- Start communicatieactiviteiten: mei 2008.
Fase 2- Opstellen Groenvisie
Deze planning hangt af van de uitkomst behandeling in de com. BRO. Deze planning zal na behandeling nog nader worden uitgewerkt. Daarbij wordt uitgegaan van de voltooiing van het laatste kwartaal 2008.
Het dagelijks bestuur kreeg het groene licht en zorgt voor de euros