zaterdag 4 april 2009

PM10 EN OMMOORD
Wat hebben PM10 en Ommoord met elkaar te maken? Binnenkort meer informatie in deze digitale nieuwsbrief en in De Wijkkrant van mei 2009.>>ga naar website BOO

LEEFSTIJLENDAG 2009Op 29 april 2009 organiseert de werkgroep Leefstijlen Ommoord een verhalendag
Ontmoeten in Ommoord met als thema “Samen op het Spoor”

Deel uw herinneringen met anderen en wissel met elkaar verhalen uit. Deelname is gratis.

Locatie: Gemeenschappelijke ruimte van Nieuw Oldenoord
Hammarskjøldplaats
Datum: 29 april 2009
Tijd: van 11.00 tot 15.00 uur

Aanmelden voor deelname:

Werkgroep Leefstijlen Opbouwwerk Ommoord, John Mottweg 122, 3068 ZT Rotterdam
Tel. 010 420 04 04 email: opbouwwerk.ommoord@wanadoo.nl of het Infopunt BOO.
Stresemannplaats 8 telf 420.65.76

>>ga naar website BOO>>

TRAININGEN VOOR VRIJWILLIGERS
In samenwerking met LOKAAL organiseert de SBR (Samenwerkende Bewonersorganisaties Rotterdam) een aantal trainingen. Voor Rotterdammers die actief zijn in een bij de SBR aangesloten bewonersorganisatie is de training gratis. In de maanden april en mei bieden wij de volgende trainingen aan:

Training Effectief Besturen
Met effectiever besturen kunt u de vergadertijd halveren en de tijd dat u écht aan de slag bent verdubbelen. De 3-delige training ‘Effectief Besturen’ is gericht op (aspirant-) bestuursleden van onder meer vrijwilligersorganisaties, buurtverenigingen en politieke organisaties. De training gaat onder meer dieper in op de rolverdeling binnen een bestuur en de voorwaarden om effectief te kunnen vergaderen. Tijdens de training leert u uw tijd effectiever te besteden en uw organisatie daadkrachtiger te maken. De training Effectief Besturen start op dinsdag 7 april 2009 van 19.30 tot 22.00 uur.

Cursus Gemeentepolitiek
Wie beslist over de burgemeester? Hoe komen besluiten tot stand? Wat is dualisme? Hoe komt de (deel)gemeente aan haar inkomsten? Wat doet een politieke partij? Hoe kunt u invloed uitoefenen? Weet u het antwoord niet en vindt u dat u het wel zou moeten weten? Volg dan de basiscursus Gemeentepolitiek en u weet er na afloop alles over! De cursus Gemeentepolitiek bestaat uit 5 bijeenkomsten en start op woensdag 6 mei van 19:30 tot 22:00 uur.

Training Actief in je Stad
Om meer te werken vanuit de verschillende wensen en specifieke behoeften van deelnemers, wordt in de training door de deelnemers zelf een keuze gemaakt uit verschillende modules. De training wordt afgesloten met een door de burgermeester ondertekend certificaat. De training Actief in je Stad start op woensdag 12 mei van 19.30 tot 22.00 uur.

Meer informatie over de trainingen kunt u vinden op site van de SBR onder het kopje ‘trainingen’ www.sbr-rotterdam.nl>>ga naar website BOO>>

HULP BIJ BELASTINGAANGIFTE

Even leek het erop dat het dit jaar niet mogelijk zou zijn om 65+-ers uit Ommoord voor het eerst sinds jaren niet behulpzaam te zijn bij het invullen van hun belastingformulier.

Voorgaande jaren verleende de belastingdienst altijd medewerking door het beschikbaar stellen van een aantal laptops waarop gewerkt kon worden, maar dit jaar bleek op het laatste moment dat dit jaar niet kon.

Dankzij inspanning van de coördinator van het Informatiepunt Ommoord, Els Morks, en de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Alexander werd er toch nog een oplossing gevonden om alle mensen die zich hadden opgegeven te kunnen helpen.

In totaal hebben de vrijwilligers 230 mensen alleen een AOW en soms een klein pensioentje kunnen helpen en voor voor velen was het een aangename verrassing dat zij geld van de belastingdienst konden terug krijgen. Totaal kon er ca. € 46.000,-- worden terug gevraagd!!

Op deze plaats is een woord van dank aan de acht vrijwilligers van de BOO die aan het project hebben meegewerkt zeker op zijn plaats!>>ga naar website BOO>>

SCAPINO
Vrijdag 17 april is er een balletvoorstelling door het Scapino ballet in de wijkaccommodatie Romeynshof.

Scapino presenteert de COMPACT DANCE, met succesvolle dansstukken voorafgegaan door een inleiding. In één afwisselend programma van 50 minuten dans wordt er gedanst door een groep dansers die tot de beste van Nederland behoren.

De aanvang van deze zeer bijzondere voorstelling is 20.00 uur, entree € 7,50, Rotterdampas geldig.

Voor verder informatie kijk op www.scapinoballet.nl

>>ga naar website BOO>>

ROPARUN
Dat de kredietcrisis zo overal z'n sporen nalaat dat kunnen we dagelijks lezen en horen. Het zijn natuurlijk geen opwekkende verhalen, maar helemaal triest is het als het ook toeslaat bij organisaties die zich inzetten voor goede doelen.

Eén zo'n organisatie is de Roprarun, de afgelopen weken hebben we kunnen lezen dat het steeds moeilijker om voldoende sponsors te vinden.

Daarom geven we in deze nieuwsbrief graag aandacht aan één van de kleinere initiatieven om financiën bijeen te brengen.

Hallo lieve vrienden,

onze schoondochter,Manon, organiseert op 9 mei a.s. een groot dart-toernooi aan de Oudedijk in Rotterdam.

De gehele dag worden er allerlei evenementen georganiseerd waaronder een braderie.

De opbrengst is voor de ROPARUN en jullie weten allemaal wat dat betekent.

ieder van ons heeft er wel mee te maken gehad of nog.

Dus geef met gulle hand op rekeningnummer 683100785 ING t.n.v. Kralingsehoek,betreft sponsoring

Bij voorbaat onze dank maar zeker die van Manon en Roparun.

Jan en Mieke

Verder informatie is te vinden op: www.team-100.nl daar is van alles te lezen als je op wedstrijdprogramma tikt.
>>ga naar website BOO>>

OPZOOMEREN 2009

Dinsdag 14 April organiseert het WijkOpzoomerTeam Ommoord weer een voorlichtingsavond over alle mogelijkheden die er zijn om via een Opzommeractie uw buurt of straat te verfraaiien, maar ook hoe u de sociale contacten kunt aanhelen met uw buren. De avond wordt gehouden in Open Hof, Hesseplaats en begint om 19.30 uur uur.

Hieronder een overzicht van het aanbod in 2009

Het mooie weer komt eraan. Tijd om uw buren te ontmoeten, tijd om te Opzoomeren, tijd voor straatactiviteiten! Wat wordt het dit keer om uw straat vriendelijker, schoner of veiliger te maken? Samen de straat schoonmaken? Plantjesdag? Kinderspeeldag? Een straatdiner of...

AANBIEDING 1: WAARDEBON

Omdat we 15 jaar bestaan, krijgt u een waardebon van 175 euro met 15 euro (!) toeslag. Dus 190 euro voor de onkosten van uw straatactiviteit!

Vul de aanmeldkaart in en ga naar het aanmeldadres in uw wijk.

AANBIEDING 2: EEN KEETJE

Ook dit jaar staan onze keetjes voor u klaar: de speelkeet, kluskeet, dinerkeet en terraskeet. Elk keetje bevat een kant en klaar pakket voor uw straatactiviteit.

Kies een keetje en bel 213 10 55 om te reserveren.

Wilt u de waardebon? Dat kan! Wilt u een keetje? Dat kan! Wit u allebei? Ook dat kan!

Terraskeet: Alles voor een straatterras. Handig voor een braderie of barbecue.

Dinerkeet: Alles voor een straatdiner. Van tafels en stoelen tot bestek en borden.

Speelkeet: Een keet vol leuke spelletjes voor de kinderen in de straat.

Kluskeet: Alles om uw straat op te knappen. Van bezems tot gereedschap.


Kies een keetje en de dag. Bel Opzoomer Mee: 213 10 55

Meer over onze keetjes: www.opzoomermee.nl

De folder en aanmeldingsbon voor Opzoomeren 2009 kunt u hier downloaden, tevens een poster om voor uw raam te hangen klik hier Wilt u alle mogelijkheden in 2009 doorlezen klik dan hier.

Het bureau Opzoomer Mee heeft onder de noemer drie nieuwe folders van de Opzoomer Academie, uitgebracht, het gaat hier om trainingen voor straten die willen gaan Opzoomeren. U u kunt de volgende folders downloaden: toer, buurman en ontdek.


>>ga naar website BOO>>

EXPOSITIE IN ROMEYNSHOF

Elke dinsdagmiddag komen in Buurthuis Het Atelier een aantal enthousiaste mensen bij elkaar (foto) om onder de bezielende en deskundige leiding van Sylvie Overheul, kunstenares pur sang, hun creativiteit de vrije loop te laten. Zij doen dit door het, ieder naar haar of zijn eigen stijl, maken van aquarellen, collages, tekeningen, etc.

Een kleine selectie van hun werk is vanaf zaterdag 4 april tot en met vrijdag 1 mei a.s. te bekijken in wijkgebouw Romeynshof. De expositieruimte bevindt zich in de foyer naast het buffet.

Informatie over de teken- en schildercursussen in Het Atelier is te verkrijgen via telefoonnummer 010-2201929 of via de website van Sylvie Overheul: www.sylvieoverheul.nl>>ga naar website BOO>>

MARCUS PASSIE IN OPEN HOFOp zondagavond 5 april, Palmzondag dus, is in Open Hof aan de Hesseplaats in Ommoord de Marcus Passie te beleven. Zoals bij elke gezongen Passie – compositie, is hierin het lijdensevangelie op muziek gezet en krijgt het daardoor een extra lading mee. Zeker als er, zoals in deze versie, in het Nederlands gezongen wordt. Het stuk is gecomponeerd door Willem Vogel, wiens naam garant staat voor pakkende en welluidende muziek.

De solisten zijn onder meer Ard Verkerke als Evangelist en Marc Drost als Christus. Kleinere rollen worden door leden van de Open Hof Cantorij vertolkt – dit koor zingt ook het uitgebreide kooraandeel in het stuk.

Een aantal bekende gezangen voor de lijdenstijd wordt, ingevlochten in de Passie, door de hele gemeente gezongen met aan het orgel Chris van der Hoek.

De voorganger is ds. Eric Matser. Verder is Willem Blonk organist en dirigent van het koor.

Palmzondag markeert het begin van de Goede Week en in deze kerkdienst, die om 19.00 uur begint en ongeveer één uur duurt is iedereen van harte welkom.


>>ga naar website BOO>>

BREEDWIJKBEHEER EN DE BUITENRUIMTE

Regelmatig gaat de “schouwploeg” door de wijk om slecht onderhoud en andere mankementen in de wijk op te sporen. Ook zij melden als schouwers de klachten met betrekking tot de buitenruimte eerst bij de klachtentelefoon 0800-1545.

Helaas krijgen zij af en toe een antwoord terug dat de klacht is opgelost, terwijl in de praktijk blijkt dan dat het mankement er nog gewoon is zonder verbetering.

Een voorbeeld:

Alle lichtmasten langs de gehele Prins Alexanderlaan, vanaf Ommoord richting Het Lage Land aan zowel de autoweg als de fietspaden zijn zomer 2008 geverfd. Daar is iedereen super blij mee, want alles ziet er weer netjes uit. Helaas is toen de nummering van de lichtmasten overgeschilderd, en ontbreekt die nu nog steeds.

Het is heel lastig om niet brandende lichtmasten, glas op de straat, kleppen die van lichtmasten afliggen, te melden zonder dat een nummer van deze palen bekend is. Het is een aanknopingspunt voor burgers en diensten om klachten beter met elkaar te communiceren en op te lossen.

Daarom hebben de schouwers een klachtenformulier via internet ingevuld.

Als reactie kregen zij op 14 oktober 2008 een mailtje terug dat de nummering binnen korte termijn zou plaats vinden.

Januari 2009 toch maar weer eens geïnformeerd wat een korte termijn is volgens de beantwoordster. Hier is nooit meer antwoord op gekomen.

Bij de schouw 23 februari 2009 is het mailtje, antwoord en naam bij Gemeentewerken neergelegd.

Nu maar afwachten wanneer er genummerd gaat worden, want zo wordt het 'burgers' niet makkelijk gemaakt om klachten te melden en het gevoel niet serieus genomen te worden wordt er ook nog eens door versterkt!

>>ga naar website BOO>>