zondag 22 maart 2009

WILT U UW STRAAT OF BUURT VERFRAAIEN DIT JAAR?LAATSTE NIEUWS

De termijn waarop uw actieplan kan worden ingediend bij de Deelgemeente is verlengd tot 19 mei 2009. Tot op heden zijn er nog niet veel reacties binnen. Dus pak deze kans!!


Dan is uw idee misschien geld waard.

Heeft u een plan of idee om uw buurt te verfraaien of een idee dat een positieve invloed heeft op een goede onderlinge verstandhouding? Wilt u een bijdrage leveren aan plezierig wonen in uw straat, wijk of complex?

Dan is dit uw kans om hier daadwerkelijk iets aan te doen! U kunt dit doen door samen met uw buren of met de buurt een plan in te dienen bij uw wijkcontactpunt. De kans dat uw plan of idee de eindstreep haalt en subsidie van maximaal € 10.000,-- krijgt voor uw buurt of straat, bepalen bewoners samen met het wijkcontactpunt.

Voorwaarden
De voorwaarden of een plan in aanmerking komt voor subsidie zijn:

Het plan wordt opgesteld samen met andere bewoners;
Het moet vooral door de aanvrager worden uitgevoerd;
Het plan gesteund worden door wijkbewoners;
Het plan moet financieel onderbouwd zijn en de kosten mogen maximaal € 10.000,--; bedragen. Goedkoper mag ook, dan kunnen er meer plannen, dus die van anderen worden uitgevoerd;
Uitvoering van het plan moet dit jaar plaatsvinden
Indienen en vervolg

U kunt uw plan tot 19 mei 2009 indienen bij het wijkcontactpunt. Bij het wijkcontactpunt kunt u ook aanvullende informatie en advies krijgen. Eind april wordt het plan globaal getoetst of het zich leent om verder te ontwikkelen. In augustus stelt het wijkcontactpunt vast welke plannen uit de wijk aan de deelgemeente worden voorgedragen voor subsidie Een plan dat valt binnen het reguliere beleid of bestaand werk van de deelgemeente of corporaties komt niet in aanmerking voor subsidie.

Heeft u een plan of idee, blijf er dan niet mee rondlopen. Lever het plan in bij het

Wijkcontactpunt Ommoord, p/a Bewonersorganisatie Ommoord,
Stresemannplaats 8, 3068 JL Rotterdam, Telefoon 010 – 420.65.76


Bij het wijkcontactpunt kunt u ook informatie en advies krijgen, daarnaast kan het ook behulpzaam zijn met kopieerwerkzaamheden om de buurt te informeren, het maken van posters enz.

COMPUTERCURSUSSEN BIJ LAURENSLaurens Actief organiseert in het leercentrum van woongebouw Nijeveld, G.B. Shawplaats 100 te Rotterdam (Ommoord) verschillende computercursussen.

Cursusduur is 6 weken met iedere week een lesblok van 2 uur op een vaste dag.

(4 cursisten op 1 docent)

Tijdens de lessen gebruiken we een lesboek, in de meeste gevallen van Addo Stuur dat uw eigendom is na de gevolgde cursus. Het cursusboek zit bij de cursusprijs inbegrepen, uitgezonderd de “opfriscursus”.

Voor inlichtingen of aanmeldingen kunt u bellen met Tiny Oudshoorn van Laurens Actief van maandag t/m donderdag tussen 9.00 -15.00 uur met telefoonnummer: 010 – 286 14 88 of 06 – 12 76 58 46 of met Natascha Meijer, op maandag van 9.00-14.30 uur en op dinsdag en donderdag van 9.00-17.00 uur met telefoonnummer: 06-20410238.
Basis XP/Vista cursus € 49,00

Deze is bedoeld om goed met de computer te kunnen gaan werken, het leert u de basis beginselen van de computer gebruik van de muis en het aanmaken van mappen, knippen, plakken ed.

Word 2003/2007 cursus € 59,00
Waarbij u kennis op doet rond het programma Word, onder andere brieven, documenten, lay-outs opmaken.

Excel 2003/2007 cursus € 59,00
Waarin u met het programma gaat rekenen, boekhouden, archiveren, tabellen ed.

Email/Internet cursus € 69,00
U leert uw weg op het Internet onder ander op een veilige manier informatie zoeken, downloaden contacten onderhouden met familie en vrienden ver en dichtbij.

Fotobewerking cursus € 59,00
Digitale foto’s bewerken, bewaren, sorteren, versturen etc.

“NIEUW“ Opfriscursus Basis XP € 17,50
Sinds kort kunt u ook een Basis XP “opfriscursus” volgen. Dit zijn 3 lessen, van twee uur waarin de handelingen van de basis worden herhaald. Deze cursus is exclusief het cursusboek.

MAKE A DIFFERENCE DAYOp zaterdag 21 maart j.l. werd de nationale vrijwilligersdag gehouden.

Ook in onze deelgemeente vrijwilligers aan de slag o.a. bin het ontmoetingscentrum Prinsenhof, de speeltuinvereniging Kralingse Veer, de Hofstee in Ommoord enz.

Aan het eind van deze succesvolle dag (waarvan u op 8 April om 20.30 uur een samenvatting kunt zien TV - Rijnmond) was er nog een gezellig samenzijn waar aan de vele vrijwilligers in onze deelgemeente een gezellig maaltijd werd aangeboden.

Robert Krul. voorzitter van de deelgemeente, memoreerde in zijn toespraak nog eens dat er in in de deelgemeente duizenden vrijwilligers actief zijn op alle mogelijke terreinen en dat is zeker een compliment waard.

Wat opviel was dat de opkomst aan de maaltijd wel erg gedomineerd werd door vrijwilligers die al wat op leeftijd waren. Wellicht een idee om volgend jaar eens nadrukkelijk aandacht te geven aan jongere vrijwilligers in onze deelgemeente, of die op een gratis maaltijd afkomen is natuurlijk de vraag, maar de vrijwilligerscout die op 1 april zijn werkzaamheden in de deelgemeente start, zal daar best wat op weten te vinden!

FACELIFT VOOR WIJKACCOMMODATIE ROMEYNSHOFRegelmatige bezoekers aan de wijkaccommodatie Romeynshof hebben het de afgelopen weken al kunnen zien, De foyer ondergaat een flinke opknapbeurt.

Naast een een nieuwe kleur voor de wanden, is er nieuw meubilair in aantocht, komt er een mooie leestafel waar bezoekers op hun gemak een krantje of andere tijdschriften kunnen lezen en is er een gezellige zithoek gekomen. Alhoewel het nog niet helemaal klaar is, is het al goed te zien dat het er erg mooi gaat uitzien,

Op bijgaande foto kunt alvast een indruk krijgen hoe hoe het wordt.

UITBUREAU LAURENSNa een kille grijze winter verlangen veel mensen naar de zon. Een vakantie naar de zon vraagt wel wat voorbereidingen. Zeker als mensen ouder worden kan dat net te veel moeite zijn. Het UITbureau voor Ouderen, onderdeel van zorgaanbieder Laurens, neemt veel regelwerk uit handen en biedt volledig verzorgde vakanties naar de zon aan. Speciaal voor mensen vanaf 55 jaar. De zorg die het UITbureau voor Ouderen uit handen neemt bestaat uit vervoer van deur tot deur, mogelijkheden voor excursies en gastvrouwen die ter plaatse uw aanspreekpunt zijn. Het enige wat ú hoeft te doen is genieten van uw zonvakantie!

SPROOKJESACHTIG MARMARIS

In juni neemt het UITbureau voor Ouderen u graag mee naar Turkije. Aan een prachtige azuurblauwe baai, tussen de groen beboste bergen ligt het sprookjesachtige Marmaris. De vakantieplek waar Oost en West samenkomen en waar u ongekend gastvrij wordt onthaald. De 8-daagse reis naar Marmaris wordt aangeboden in de maand juni. De eerste vertrekdatum is zaterdag 13 juni. De tweede mogelijkheid is vertrek op zaterdag 20 juni 2009. Per reis kunnen maximaal dertig personen deelnemen. Wacht niet te lang, schrijf u in en geniet in het Turkse Marmaris.

UITBUREAU VOOR OUDEREN

Het UITbureau voor Ouderen van Laurens organiseert al jaren volledig verzorgde dagtochten en parels van voorstellingen speciaal voor mensen vanaf 55 jaar. De deelnemers praten nog lang enthousiast na over de volledig verzorgde arrangementen zoals musicals en opera. Ook dagtochten naar Madame Tussauds, een boottocht over de Linge en een onvergetelijke rondvlucht boven Rotterdam zijn erg populair!

Bent u geïnteresseerd in de reis naar Turkije of andere activiteiten van het UITbureau voor Ouderen, dan kunt u contact opnemen met telefoonnummer 0800 588 66 78 (gratis).

BROEMdag

Op donderdag 26 maart wordt er een opfriscursus georganiseerd voor ouderen, die al tientallen jaren hun rijbewijs hebben. BROEM staat voor Breed Overleg ouderen En Mobiliteit. Ouderen kunnen op deze dag hun rijvaardigheid testen, theoriekennis bijspijkeren en een reactietest doen. Daarnaast wordt gezichts- en gehoorvermogen getest en geeft een bewegingsdeskundige tips om langer mobiel te blijven.

Locatie: Zorgcentrum De Vijf Havens van Stichting de Stromen, Zevenkampsering 40, 3068 PZ Rotterdam

Kosten: €5,- per cursus.
Tijd: De eerste cursus duurt van 8.30 uur tot 12.00 uur en de tweede van 13.00 uur tot 16.30 uur.

Aanmelden via Linda de Jong van Veilig Verkeer Nederland tel. 0184 685317 of dcdejong@hetnet.nl

PAASMARKT IN WOONGEBOUW DE SCHUTSELaurens Actief organiseert op dinsdag 31 maart een Paasmarkt van 10:00 uur tot 15:30 uur in woongebouw De Schutse te Ommoord. De Paasmarkt is voor iedereen vrij toegankelijk.

Deze zal plaatsvinden in woongebouw De Schutse, Cordell Hullplaats 22, 3068 VH te Rotterdam.

Er zal in een gezellige paassfeer een breed aanbod van diverse standhouders zijn, met onder meer kaarten, sieraden, woondecoraties, paasstukjes en vele andere leuke koopwaren met een paastintje. Tevens zijn er mooie prijzen te winnen met een loterij.

In het restaurant en de bar van De Schutse kunt u iets nuttigen.

Laurens is een zorgorganisatie die zich richt op het terrein van de ouderenzorg, Laurens is een grote koepelorganisatie in Rotterdam.

Laurens Actief zal deze dag met een informatiestand staan, zodat u kunt zien welke activiteiten er voor senioren vanaf 55+ worden georganiseerd op diverse locaties binnen de deelgemeente Alexander. Wij zien u graag op 31 maart a.s!

Meer informatie over de Paasmarkt is te verkrijgen bij Laurens Actief van Laurens, tel. 010-2861488

OPBRENGST COLLECTE AMNESTY INTERNATIONALDe collecte van Amnesty International, die van 8 februari t/m 14 februari 2009 in de deelgemeente Rotterdam Prins Alexander werd gehouden, heeft € 8335,61 opgebracht. Een aantal van 64 collectanten hebben meegewerkt om dit bedrag bij elkaar te krijgen.

Het was de zevende keer dat mensenrechtenorganisatie Amnesty International een landelijke collecte hield. De collecte is voor Amnesty van groot belang. De mensenrechtenorganisatie is onafhankelijk, krijgt van geen enkele overheid subsidie, en is dus voor haar werk grotendeels afhankelijk van giften van particulieren.

De collecte was heel succesvol. De respons van het publiek was erg positief. De opbrengst was ruim 40% groter dan vorig jaar.

Amnesty dankt iedereen van harte voor de geldelijke bijdrage. Ook bedankt Amnesty alle vrijwilligers die in weer en wind hebben gecollecteerd voor hun enthousiaste inzet.

Wilt u volgend jaar ook meehelpen? Dan kunt u zich aanmelden bij Evelien Boom van het Collecteteam via e-mail collecte@amnesty.nl of telefonisch via 020-626 44 36.

BADMINTONCLUB OMMOORD AL VEERTIG JAAR ACTIEFBeweging en gezelligheid, deze twee termen typeren Badmintonclub Ommoord. Een club badmintonners die bestaat uit junioren, recreanten en competitiespelers. Een club die altijd op zoek is naar nieuwe leden.

Badmintonclub Ommoord is opgericht in 1969 en is nog lang niet uitgespeeld. De club viert dan ook dit jaar in maart haar 40 jarig jubileum. Reden genoeg voor een feestelijke dag.

Deze dag zal plaatsvinden op 28 maart 2009 en staat bol van activiteiten. Activiteiten in het teken van badminton. Wij nodigen iedereen uit om kennis te maken met onze sport. Jong en oud! Wellicht beslis jij na deze dag dat badminton dé sport voor jou is!

Wie meer wil weten komt op 28 maart 2009 tussen 11.00 – 13.00 uur langs in de Wion-hal. Onze clubleden zijn aanwezig om je vragen te beantwoorden, aanwijzingen te geven of om een wedstrijdje te spelen. De netten hangen en shuttles liggen klaar!

Voor meer informatie kun je tevens terecht op de website: www.bcommoord.nl

Badmintonclub Ommoord speelt in:

WION-hal, Max Planckplaats 300, 3068 ZH Rotterdam (Ommoord)

VRIJWILLIGERSCURSUSSENBent u actief in een bestuur? Dan zult u vast het gevoel herkennen dat er teveel wordt gesproken en te weinig wordt gedaan. Dit is namelijk een van de meest gehoorde klachten van bestuursleden van non-profit organisaties. Met effectiever besturen kunt u de vergadertijd halveren en de tijd dat u écht aan de slag bent verdubbelen..

De 3-delige training 'Effectief Besturen' is gericht op (aspirant-) bestuursleden van onder meer vrijwilligersorganisaties, buurtverenigingen en politieke organisaties. De training gaat onder meer dieper in op de rolverdeling binnen een bestuur en de voorwaarden om effectief te kunnen vergaderen. Ook is er aandacht voor uw eigen kwaliteiten en aandachtspunten als bestuurder.

Tijdens de training leert u uw tijd effectiever te besteden en uw organisatie daadkrachtiger te maken. Kijk voor meer informatie en voor inschrijvingen op www.lokaal.org.De training start dinsdag 7 april en kost 40 euro. Mensen met een minimuminkomen betalen slechts 20 euro.

LOKAAL Rotterdam, Ungerplein 2, flat 10, 3033 BR Rotterdam

T 010 - 443 30 65, F 010 - 265 58 32. E rik.verweij@lokaal.org, I www.lokaal.org

JONGEREN EN ALCOHOL: WAAR LIGT JOUW GRENS?

Rotterdam gaat in gesprek met zijn jongeren

Met een actieweek vraagt Rotterdam vanaf dinsdag 24 maart extra aandacht voor het alcoholgebruik onder jongeren. Onder het mom van ‘Waar ligt jouw grens?’ willen gemeente Rotterdam, centrumraad en politie Rotterdam-Rijnmond jonge Rotterdammers prikkelen om over hun alcoholgebruik na te denken.

Jongeren drinken op steeds jongere leeftijd vaker en meer alcohol. Dit kan voor jongeren onder de 16 leiden tot schade aan de hersenen, die dan nog volop in ontwikkeling zijn. Ook heeft overmatig alcoholgebruik door jongeren regelmatig overlast tot gevolg en is er een samenhang tussen alcohol en het plegen van strafbare feiten, zoals vernieling en geweld. De praktijk wijst uit dat jongeren die drinken eerder kans hebben om slachtoffer of dader te worden van vernieling en geweld. Daarnaast heeft veelvuldig alcoholgebruik een negatieve invloed op school- en werkprestaties. Om deze redenen zetten bovenstaande organisaties zich gezamenlijk in om het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar zoveel mogelijk te voorkomen en voor de groep vanaf 16 jaar te verminderen. De boodschap aan deze laatste doelgroep is dan ook: geniet, maar drink met mate! Hierbij is het belangrijk dat ze weten waar hun grenzen liggen.

Kennismiddag voor beroepsprofessionals

Tijdens de actieweek organiseren de initiatiefnemers verschillende activiteiten. Zo geven ze voorlichting op straat en scholen en is er op dinsdag 24 maart een kennismiddag voor beroepsprofessionals, die dagelijks met jongeren te maken hebben. Sprekers tijdens deze middag zijn Dr. Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Hij legt uit wat de schadelijke gevolgen zijn van alcoholgebruik bij kinderen. Brandy de Vries, Hoofd wijkpolitie en portefeuillehouder Horeca van de politie Rotterdam-Rijnmond, vertelt over zijn ervaringen met slachtoffers en daders van vernieling en geweld.

Even blazen

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart houdt de politie Rotterdam-Rijnmond op diverse plaatsen in het centrum van Rotterdam zogenoemde indrinkacties. Jongeren worden gecontroleerd op hun drinkgedrag. Doel van deze actie is het in beeld brengen van drinkgedrag voor en na het uitgaan. Tijdens de indrinkacties zijn ook Bouman GGZ, bureau HALT, stichting de Hoop en de Voedsel- en Warenautoriteit aanwezig. Zij gaan in gesprek met jongeren over hun drinkgedrag en geven voorlichting over de risico’s van (overmatig) gebruik. Daarnaast worden jongeren gecontroleerd op het drinken van alcohol in het openbaar en het bij zich hebben van aangebroken verpakkingen van alcoholhoudende drank.

Met jongeren in discussie

Rotterdam gaat op dinsdag 31 maart in gesprek met jongeren over de grenzen rondom alcoholgebruik tijdens een debat. Jongeren discussiëren met bestuurders, jongerenwerkers, een arts, een supermarkteigenaar etc. Dit gebeurt aan de hand van uitdagende stellingen, als leeftijdsgrens omhoog naar 21 jaar voor het drinken en het kopen van alcohol of indrinkacties op alle schoolfeesten. De inbreng van jongeren neemt de gemeente mee in het beleid over alcohol.

FRIS-feest

Na de actieweek op zaterdag 4 april kunnen jongeren van 12 tot en met 15 jaar tijdens een FRIS-feest op een frisse en verantwoorde manier kennismaken met het uitgaansleven. Bij FRIS wordt geen alcohol geschonken, is gebruik van (soft)drugs verboden en mag er niet worden gerookt. Rotterdam wil met deze feesten bereiken dat jongeren ervaren dat uitgaan zonder genotmiddelen leuk is, zodat ze op latere leeftijd met mate genieten van alcohol. Meer informatie over het FRIS-feest is te vinden op: www.wijzijnfris.nl.

Zelftest

Naast deze actieweek werkt Rotterdam ook structureel aan het verminderen van alcoholgebruik onder jongeren in het programma ‘Gezonde School en Genotmiddelen´. Ook is er voor iedereen die bewuster wil omgaan met alcohol de internetsite www.alcoholenik. Op deze site kunnen Rotterdammers terecht voor informatie, advies en online trainingen. En kunnen ze een alcoholtest doen om inzicht te krijgen in hun drinkgewoonten. Gedurende de actieweek, maar ook daarna zet Rotterdam (Bouman GGZ), Peereducation in. Dit is een methode van voorlichting waarbij jongeren worden voorgelicht door jongeren zelf. Jongeren accepteren over het algemeen eerder een boodschap van een leeftijdsgenoot.

FIETSTUNNELS ZIJN ONVEILIGOnder de noemer 'De Verbinding' hebben een aantal instellingen uit Ommoord het initiatief genomen om jongeren en ouderen te laten meedenken bij het opknappen van de twee fietstunnels bij het Albert Schweitzerplantsoen in Ommoord.Er is een idee om de twee tunneltjes, die ernstig vervuild zijn door het jarenlang geklieder met graffiti, op te knappen. Alle bewoners uit Ommoord worden betrokken bij het opknappen van de tunneltjes. Iedereen is welkom om mee te denken om tot een leuk en creatief ontwerp te komen. Een kunstenaar die uiteindelijk verantwoordelijk is voor het kunstwerk verwerkt alle tekeneningen tot één geheel.In April ontmoeten jong en oud elkaar om, onder begelelding van een kunstenaar, te komen tot een ontwerp voor de tunnels. Hiervoor zijn een aantal bijeenkomsten gepland.

Op 1 April zal de eerste bijeenkomst plaatsvinden en zullen jong en oud elkaar ontmoeten en kennis maken.
Op 8 April zullen de doelgroepen hun creatieve ideeën aan elkaar presenteren en zo tot een gezamenlijk idee komen.
Op 15 April zal de laatste bijeenkomst worden gehouden waar de kunstenaar het ontwerp zal tonen.
Alle bijeenkomsten worden gehouden in buurthuis de Molshoop. De twee eerste bijeenkomsten zijn van 18.00 uur tot 20.00 uur. De laatste bijeenkomst is van 17.00 uur tot 20.00 uur.Deelname is geheel gratis. Aanmelden kan tot 31 maart bij Cleo van 't Kruys of Emile Feuth van buurthuis de Molshoop, Sugrid Undsetweg 300, telefoon 010-4212722, of cleo.vantkruys@buurtwerk.alexander.nl.

PM10 EN OMMOORD
Hou de komende maanden deze nieuwsbrief in het oog om een antwoord te krijgen op deze vraag!>>ga naar website BOO>>