zondag 22 maart 2009

JONGEREN EN ALCOHOL: WAAR LIGT JOUW GRENS?

Rotterdam gaat in gesprek met zijn jongeren

Met een actieweek vraagt Rotterdam vanaf dinsdag 24 maart extra aandacht voor het alcoholgebruik onder jongeren. Onder het mom van ‘Waar ligt jouw grens?’ willen gemeente Rotterdam, centrumraad en politie Rotterdam-Rijnmond jonge Rotterdammers prikkelen om over hun alcoholgebruik na te denken.

Jongeren drinken op steeds jongere leeftijd vaker en meer alcohol. Dit kan voor jongeren onder de 16 leiden tot schade aan de hersenen, die dan nog volop in ontwikkeling zijn. Ook heeft overmatig alcoholgebruik door jongeren regelmatig overlast tot gevolg en is er een samenhang tussen alcohol en het plegen van strafbare feiten, zoals vernieling en geweld. De praktijk wijst uit dat jongeren die drinken eerder kans hebben om slachtoffer of dader te worden van vernieling en geweld. Daarnaast heeft veelvuldig alcoholgebruik een negatieve invloed op school- en werkprestaties. Om deze redenen zetten bovenstaande organisaties zich gezamenlijk in om het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar zoveel mogelijk te voorkomen en voor de groep vanaf 16 jaar te verminderen. De boodschap aan deze laatste doelgroep is dan ook: geniet, maar drink met mate! Hierbij is het belangrijk dat ze weten waar hun grenzen liggen.

Kennismiddag voor beroepsprofessionals

Tijdens de actieweek organiseren de initiatiefnemers verschillende activiteiten. Zo geven ze voorlichting op straat en scholen en is er op dinsdag 24 maart een kennismiddag voor beroepsprofessionals, die dagelijks met jongeren te maken hebben. Sprekers tijdens deze middag zijn Dr. Nico van der Lely, kinderarts in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. Hij legt uit wat de schadelijke gevolgen zijn van alcoholgebruik bij kinderen. Brandy de Vries, Hoofd wijkpolitie en portefeuillehouder Horeca van de politie Rotterdam-Rijnmond, vertelt over zijn ervaringen met slachtoffers en daders van vernieling en geweld.

Even blazen

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart houdt de politie Rotterdam-Rijnmond op diverse plaatsen in het centrum van Rotterdam zogenoemde indrinkacties. Jongeren worden gecontroleerd op hun drinkgedrag. Doel van deze actie is het in beeld brengen van drinkgedrag voor en na het uitgaan. Tijdens de indrinkacties zijn ook Bouman GGZ, bureau HALT, stichting de Hoop en de Voedsel- en Warenautoriteit aanwezig. Zij gaan in gesprek met jongeren over hun drinkgedrag en geven voorlichting over de risico’s van (overmatig) gebruik. Daarnaast worden jongeren gecontroleerd op het drinken van alcohol in het openbaar en het bij zich hebben van aangebroken verpakkingen van alcoholhoudende drank.

Met jongeren in discussie

Rotterdam gaat op dinsdag 31 maart in gesprek met jongeren over de grenzen rondom alcoholgebruik tijdens een debat. Jongeren discussiƫren met bestuurders, jongerenwerkers, een arts, een supermarkteigenaar etc. Dit gebeurt aan de hand van uitdagende stellingen, als leeftijdsgrens omhoog naar 21 jaar voor het drinken en het kopen van alcohol of indrinkacties op alle schoolfeesten. De inbreng van jongeren neemt de gemeente mee in het beleid over alcohol.

FRIS-feest

Na de actieweek op zaterdag 4 april kunnen jongeren van 12 tot en met 15 jaar tijdens een FRIS-feest op een frisse en verantwoorde manier kennismaken met het uitgaansleven. Bij FRIS wordt geen alcohol geschonken, is gebruik van (soft)drugs verboden en mag er niet worden gerookt. Rotterdam wil met deze feesten bereiken dat jongeren ervaren dat uitgaan zonder genotmiddelen leuk is, zodat ze op latere leeftijd met mate genieten van alcohol. Meer informatie over het FRIS-feest is te vinden op: www.wijzijnfris.nl.

Zelftest

Naast deze actieweek werkt Rotterdam ook structureel aan het verminderen van alcoholgebruik onder jongeren in het programma ‘Gezonde School en Genotmiddelen´. Ook is er voor iedereen die bewuster wil omgaan met alcohol de internetsite www.alcoholenik. Op deze site kunnen Rotterdammers terecht voor informatie, advies en online trainingen. En kunnen ze een alcoholtest doen om inzicht te krijgen in hun drinkgewoonten. Gedurende de actieweek, maar ook daarna zet Rotterdam (Bouman GGZ), Peereducation in. Dit is een methode van voorlichting waarbij jongeren worden voorgelicht door jongeren zelf. Jongeren accepteren over het algemeen eerder een boodschap van een leeftijdsgenoot.

Geen opmerkingen: