zaterdag 6 juni 2009

BEWONERSAVOND OVER DE VERLENGDE A13/A16


De laatste weken is er weer regelmatig nieuws geweest over de plannen die er zijn om te komen tot de verlenging van de A4 tussen Delft en Schiedam. Hiermee komen ook de plannen om de A13/A16 door te trekken langs de westkant van Ommoord weer nadrukkelijker in beeld.

De minister is voornemens hierover in september 2009 een besluit te nemen. Bij een positief besluit zal dit voor Ommoord veel consequenties hebben, omdat b.v. de luchtvervuiling alleen maar zal toenemen.

De projectgroep A13/A16 van de BOO gaat over het onderwerp een bewonersavond beleggen, waar deskundigen verder toelichting zullen geven Ook de politiek wordt uitgenodigd en aan de verschillende partijen zal gevraagd worden hun mening kenbaar te maken.

De avond wordt gehouden op maandag 8 juni vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur, Open Hof Hesseplaats.

IS DE WIJKTUIN OMMOORD EEN VERBORGEN TUIN?Gelukkig voor vele bewoners van de wijk Ommoord is de Wijktuin alles behalve een verborgen tuin. De wijktuinvrijwilligers zien geregeld vele (vaste) bezoekers. Herhaaldelijk blijkt echter dat wijkbewoners wel van de wijktuin hebben gehoord, maar nog nooit in de wijktuin zijn geweest of er nooit toe zijn gekomen er te wandelen en te genieten van het bijzondere karakter van dit erkende natuurgebied. Voor hen is het nog een verborgen tuin.

Daarom is het initiatief om mee te doen aan de negende editie van Verborgen Tuinen zo gek nog niet is. Wat ‘Verborgen Tuinen’ allemaal inhoudt, kunt u zien op de fraaie website www.verborgentuinen.nl.

Op zaterdag 13 en zondag 14 juni is een groot aantal particuliere en (semi)openbare tuinen voor publiek opengesteld. Ontdek de talrijke (108) paradijsjes in de stad Rotterdam. Voor particuliere en semi-openbare tuinen zijn entreebewijzen nodig, op de website staan de verkoopadressen. Tevens kan men een tuingids aanschaffen. Naast foto’s en informatie zijn er drie (Noord/Midden/Zuid) routekaarten in opgenomen. Opvallend is dat er vorig jaar helemaal geen deelnemers in Ommoord waren en dit jaar slechts twee. Eén tuineigenaar in de Klaverbuurt en de wijktuin. Volgend jaar moeten er toch meer tuinen meedoen!?

Ter gelegenheid van Verborgen Tuinen 2009 ontvangen de wijktuinvrijwilligers en de vrijwilligers van de Bewonerscommissie Curieflat tussen 10:30 en 16:30 uur de entreebewijshouders op hun route naar Nesselande of Terbregge.

Natuurlijk zijn de wijkbewoners eveneens welkom!

Immers de wijktuin is openbaar gebied. De vrijwilligers staan klaar de bezoekers, kaarthouders en wijkbewoners, alles te vertellen over de wijktuin.

Mochten wijkbewoners na een rondgang nieuwsgierig zijn geworden naar de overige particuliere tuinen; er is een beperkt aantal entreebewijzen te koop.

EXIT KUNSTWERK IN OMMOORD

September 2008 heeft de BOO bij de deelgemeente aandacht gevraagd voor het kunstwerk op het grasveld bij de Romeynshof, dat er erg verwaarloosd bijstond.

Helaas is er met dit signaal, voor zover wij weten, nooit iets gedaan, want deze week bleek dat de bollen het gebrek aan onderhoud niet hebben doorstaan.

De foto's zullen voor zichzelf spreken. Klik hier om alle foto's te zien.

Inmiddels heeft de BOO het Wijkteam Ommoord van de deelgemeente gevraagd op welke wijze zij dit probleem gaan aanpakken. Want het is niet alleen dit kunstwerk dat aan verloedering ten prooi valt door gebrek aan onderhoud en dat is meer dan betreurenswaardig!

CURSUS ZUS&ZO OP ZOMERSCHOTEL


Zondag 21 juni is het weer zover…Stichting Buurtwerk Alexander organiseert dan voor de 12e keer het leuke gratis festival van bruisend Prins Alexander! De zussen van CurZus&Zo zijn er ook bij. Benieuwd naar wie zij zijn, geweldige ideeën voor cursussen of even willen snuffelen in het nieuwe aanbod van komend seizoen? Schroom dan niet om deze dag in onze tent langs te komen…

HetZomerschotel festival vindt zoals altijd plaats in het Prinsenpark, bij de skatebanen. CurZus&Zo zal deze dag een tent ‘bevrouwen’ met de zussen van CurZus&Zo. Naast de mogelijkheid ons eindelijk eens te ontmoeten, nieuwe ideeën voor cursussen aan te dragen of een kijkje te nemen in het cursusaanbod van het nieuwe seizoen, zal CurZus&Zo ook (een deel van) haar kunsten vertonen.

Voor iedere bezoeker is er de mogelijkheid om voor slechts € 5,- een eigen armband in ‘M Brace-let’ stijl te ontwerpen. In 30 minuten tijd kunt u uw eigen versie van deze trendy armband ontwerpen en dan loopt u er meteen weer helemaal hip bij op het festival! Geweldig toch? Voor die prijs?! Wees er snel bij, want OP = OP. Mocht u daarna of na het bezoeken van andere activiteiten tijdens de Zomerschotel, behoefte hebben aan een beetje ontspanning, loop dan vooral even onze tent binnen. Gertrude Rietveld is een professional op het gebied van stoelmassages & zij zal namens CurZus&Zo stoelmassages geven van 8 minuten…geheel GRATIS!

Kom dus 21 juni langs op het Zomerschotel Festival & vergeet niet een bezoekje te plegen aan onze tent. Tot dan?!

Kijk voor meer informatie op de website http://www.curzusenzo.nl/

SENSATION PARK PRINSENLAND


DeelgemeentePrins Alexander organiseert zaterdag 13 juni 'Sensation Park'. Met optredens van de band Van Dik Hout en rapper Winne, hardloopwedstrijden van 3 en 6 kilometer, diverse kinderspelen en andere sport- en recreatieactiviteiten is Sensation Park een attractie voor jong en oud. Deze 2e editie van de Dag van het Park vindt tussen 13.00 en 20.00 uur plaats in het Prinsenpark (wijk Prinsenland) en staat in het teken van Rotterdam Europees Jongerenjaar.

Het Prinsenpark vormt zaterdag 13 juni het toneel voor sport, spel en muziek. Jongeren stelden samen met buurtbewoners een programma voor alle leeftijden samen. De deelgemeente stimuleerde dit initiatief om jongeren en buurtbewoners dichter bij elkaar te brengen om de samenwerking met en het begrip voor elkaar te stimuleren. Speciale gast is Euro+ Songfestival/Dynamic Duo’s, in het kader van het jongerenjaar. Dynamic Duo’s koppelt Rotterdamse jongeren aan een oudere expert. Op Sensation Park brengen jong en oud samen diverse meezingers ten gehore. Met het programma hoopt de deelgemeente de 2.000 bezoekers van vorig jaar ver te overschrijden!

Kinderspelen en optredens
Kinderen kunnen ’s middags sportief aan de gang met een gevarieerd programma van het Servicepunt Sport van Sport en Recreatie met circus workshops, hindernisbaan, voetbalkooi en nog veel meer leuke activiteiten. Ook is er een roofvogelshow. Op het podium zullen naast de hoofdoptredens van Van Dik Hout en WINNE ook diverse (lokale) DJ’s te beluisteren zijn: DJ Gilles, DJ Shaq, DJ’s Duo Penotti en DJ Superior.

Prinsenparkloop
Nieuw onderdeel dit jaar is een hardloopwedstrijd, de zogenaamde Prinsenparkloop. Deze is er in 3 en in 6 kilometer. De Prinsenparkloop start om 13.30 uur en inschrijven kan tot een half uur van te voren. Er zijn diverse prijzen te winnen. De Prinsenparkloop wordt voorafgegaan door een warming up van Zumba, de nieuwe rage uit Zuid-Amerika en op dit moment populair in de VS. Een actief fitness/aerobics programma die de renners lekker op gaat warmen.

Het evenementenbeleid van de deelgemeente is er op gericht inwoners actief te betrekken bij de organisatie van evenementen en hiermee de sociale cohesie te bevorderen. Sensation Park ondersteunt dit.

Meer informatie over het programma, extra optredens, artiesten en nieuwtjes vind je op www.prinsalexander.nl en op de deelgemeentepagina Prins Alexander in de Havenloods.

ZOMERMARKT IN WOONGEBOUW NIJEVELD


Laurens Actief organiseert op woensdag 17 juni een zomermarkt van 10:00 uur tot 16:00uur in woongebouw Nijeveld te Ommoord. De zomermarkt is voor iedereen vrij toegankelijk.

De zomermarkt zal plaatsvinden in woongebouw Nijeveld,G.B. Shawplaats 100, 3068 WD Rotterdam.

Er zal er in een gezellige zomerse sfeer een breed aanbod van diverse standhouders zijn, met onder meer kaarten,sieraden,woondecoraties,bloemen,kleding, vis en vele andere leuke koopwaren met een zomers tintje. Ook voor de kinderen zal er van alles te beleven zijn, zoals pannenkoeken, een kindertafel, en een verassing. Dus voor iedereen wat leuks! In het restaurant en de bar van Nijeveld kunt u iets nuttigen.

Laurens Actief zal deze dag met een informatiestand staan, zodat u kunt zien welke activiteiten worden georganiseerd op diverse locaties binnen de deelgemeente Alexander. Wij zien u graag op 17 juni a.s!

OUDEREN KIJKEN UIT NAAR EEN VRIJWILLIGER


Positieve ervaringen
Een jaar geleden is het project Motto in de deelgemeente Prins Alexander van start gegaan. Geschoolde vrijwilligers bezoeken ouderen en mensen met een beperking. De vrijwilligers en coördinator horen regelmatig van de ouderen, dat zij uitkijken naar het bezoek van de vrijwilliger. Het is duidelijk dat het contact en het gesprek hen goed doet en in een behoefte voorziet. Motto richt zich vooral op het luisteren naar het levensverhaal en hetgeen ouderen op dat moment bezighoudt. Allerlei vragen komen naar boven als het leven niet meer vanzelf spreekt.

Vrijwilligers ontmoeten elkaar bij de maandelijkse bijeenkomsten. Allerlei onderwerpen passeren de revue, zoals wat zijn dat voor vragen, levensvragen? Wat kun je betekenen voor iemand die een partner verloren heeft. Wat kun je wel en niet zeggen? Hoe ga je in op situaties, waar geen pasklare antwoorden zijn? Wat betekent het voor iemand als de gezondheid achteruitgaat? De coördinator begeleidt de vrijwilligers hierbij.

Op zoek naar enthousiaste vrijwilligers
Inmiddels heeft Motto een goed lopende groep vrijwilligers. We willen graag uitbreiden zodat meer ouderen kunnen zeggen : “ik kijk uit naar het bezoek van een vrijwilliger”!

We zoeken enthousiaste vrijwilligers, die genieten van persoonlijk contact met ouderen. Mensen die goed kunnen luisteren en op zijn tijd kunnen zwijgen. Het gaat erom op te trekken met mensen in situaties waar geen pasklare antwoorden zijn. Levenservaring is gewenst.

Het vrijwilligerswerk is verrijkend voor zowel de ouderen als de vrijwilligers. Het levert u als vrijwilliger nieuwe contacten en inzichten op. Geven dit soort contacten u voldoening dan is Motto iets voor u!

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of bezocht worden? Wilt u meer weten? Bel dan naar VraagWijzer Alexander : 0900-2868100( 0,05€ p/m) bij voorkeur op maandag en dinsdag. Vraag naar Gerrie Kooijman, projectcoördinator. Mailen kan ook naar: motto@stichtingmda.nl . Zij neemt contact met u op.

Motto is een samenwerkingsverband van de Stichting Geestelijke Verzorging Rijnmond(SGVR) en Maatschappelijke Dienstverlening Alexander (MDA). Het project is mede mogelijk gemaakt door de Deelgemeente Prins Alexander.

EXPOSITIE ROMEYNSHOF29 mei tot en met 26 juni start in het wijkgebouw de Romeynshof een expositie van Zlata privedentseva. Ze woont al enkele jaren in Nederland. Zlata is al vanaf jongs af aan bezig met het maken van kunstwerken, haar grote passie is om professioneel in de kunst bezig te zijn.De expositie laat een aantal olieverf schilderijen op doek zien. De werken neigen naar het expressionisme met een flik dosis fantasie. De technieken die Zlata toepast zijn klassiek, die met een flik dosis creativiteit in een nieuw jasje gestoken zijn.

FIETSEN DOOR DE ALEXANDERPOLDER


Voor het derde jaar is er in Alexanderpolder een Fietsvierdaagse 55+ in september. Naast deze vierdaagse wordt er dit jaar ook een lange fietstocht van zo'n 56 km gereden, plus een triatlon. De organisatie vindt plaats door de Fietswerkgroep, samengesteld uit vertegenwoordigers van SBA, Laurens en de Stromen plus enkele vrijwilligers.

Lange fietstocht

Dinsdag 7 juli is er een fietstocht van 56 km. Start is om 10.00 uur vanaf wijkcentrum Oriënt, Kobehof5 in Oosterflank. Vanaf 9.30 uur kunt u terecht om te starten met een kopje koffie of thee. Daarna kunt u vertrekken om in uw eigen tempo de route te fietsen. De tocht gaat o.a. richting Nieuwerkerk a/d IJssel, Waddinxveen, Reeuwijk en Gouda. In Gouda kunt u voor eigen rekening gaan lunchen of op een bankje een zelf meegenomen lunchpakket nuttigen. U wordt tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht op het eindpunt, de Vijf Havens, waar een aangeklede borrel voor u klaar staat.

Kosten: € 2,50 per persoon.

Aanmelden kan bij alle buurthuizen van Stichting Buurtwerk Alexander.


Triatlon


Woensdag 19 augustus is er een triatlon voor 55-plussers. Deze ziet er anders uit dan de officiële triatlon, het heeft bijvoorbeeld géén snelheidselement in zich. Het is de bedoeling om met anderen en in uw eigen tempo sportief bezig te zijn. De volgende onderdelen maken deel uit van de triatlon: Fietsen (10 tot12 km), wandelen (±4 km) en een keuze uit één van de volgende sporten: badminton, volleybal, mini-tennis of jeu de boule.

De dag begint om 9.30 uur met koffie of thee in buurthuis Alexanderpolder. Vanaf 10.00 uur starten we met fietsen (12,5 km.). Na een korte koffiestop gaan we wandelen (4,5 km.), vervolgens is het tijd voor de lunch. Daarna gaan we naar de Wion hal om het laatste sport onderdeel te gaan doen. Als afsluiting van deze sportieve dag gaan we om ongeveer naar De Schutse om te genieten van een kleine high tea. De dag zal om ongeveer 16.30 uur afgelopen zijn.

De triatlon wordt georganiseerd door Stichting Buurtwerk Alexander, De Stromen/Opmaat-groep, zorgaanbieder Laurens en diverse vrijwilligers.

Kosten: € 5,-, inclusief 2x koffie, lunch en een kleine high tea.

Aanmelden kan bij alle buurthuizen van Stichting Buurtwerk Alexander.Fietsvierdaagse


Deze vindt weer plaats op vier donderdagen in september: 3, 10, 17 en 24 september.

Fietsen geeft natuur(lijk) plezier, zeker als u met meerderen fietst!

Na het grote succes van de afgelopen twee jaar wordt er ook dit jaar weer een fietsvierdaagse georganiseerd.

De routes zijn rond de23 km. en voeren langs bekende en minder bekende plekken in en om Rotterdam. We vertrekken om 10.00 uur, elke donderdag vanaf een andere locatie. Bij inschrijving krijgt u een overzicht mee van de vertreklocaties. Onderweg houden we een koffiestop en twee dagen krijgt u als afsluiting een lunch.

De fiets 4-daagse wordt georganiseerd door Stichting Buurtwerk Alexander, De Stromen/Opmaat-groep, zorgaanbieder Laurens, diverse vrijwilligers en wordt ondersteund door fietsenzaak Profile Roerade.

Kosten: € 7,50 voor 4 dagen of € 2,50 per dag.

Inschrijven kan bij alle buurthuizen van Stichting Buurtwerk Alexander

SENIOREN REVUE


Op vrijdag 12 juni a.s. vindt in de wijkaccommodatie Romeynshof de premiere plaats van de Senioren Revue 2 van Rotterdam Wijk Theater.

Vele ouderen hebben de eerste versie van deze revue gezien, met veel herkenbare situaties uit het dagelijks leven. Op grond van verhalen van de acteurs komt deze nieuwe productie weer tot stand. naast acteren zal in de voorstelling gezongen en gedanst worden. De zang en dans wordt 'live' begeleid door muzikanten.

Premiere: vrijdag 12 juni 2009, aanvang 20.00 uur, entree, € 3,50 (R'dam- en Stromen/Opmatpas geldig) en zaterdag 13 juni idem.