zondag 28 oktober 2007

KINDEREN UIT OMMOORD HELPEN KINDEREN MET DIABETES
DVD speler en films voor Diabeter

De stichting Diabeter, het behandelcentrum in Rotterdam voor kinderen en jongeren met diabetes (suikerziekte) krijgt / kreeg op 31 oktober een DVD speler uitgereikt door de organisatoren van de Spelletjesdagen 'Alle aandacht voor de jeugd'.
"Dit is een geweldig initiatief voor de kinderen die bij ons komen", zegt Henk-Jan Aanstoot, een van de bij Diabeter werkzame kinderartsen. "We gebruiken steeds vaker films als manier om zaken aan kinderen uit te leggen over diabetes en hoe ze dat moeten behandelen. Zo'n DVD speler kunnen we daarvoor heel goed gebruiken. Natuurlijk kan de speler ook gebruikt worden in de wachtkamer om eens even een leuk filmpje te kijken".


De DVD speler en een aantal films zijn aangeschaft met de opbrengst van een grote startzaterdag, de dag waarmee - inmiddels al 5 keer - het culturele en kerkelijke seizoen gestart wordt op het plein van Winkelcentrum Hesseplaats in Rotterdam-Ommoord.
"Er worden op die dag in het kader van 'Alle aandacht van de jeugd' allerlei activiteiten georganiseerd zoals o.a. spelletjes, schminken & knutsels. De kinderen kunnen daarvoor een speciale spelletjes-strippenkaart kopen voor 1 euro en daarmee 5 activiteiten doen, en ze krijgen er limo & snoep voor. De opbrengst hiervan en soms de donaties van bezoekers zijn 100% voor het voor die dag gekozen goede doel (liefst een 'kinderdoel') en dit keer werd het dus de DVD speler voor Diabeter" aldus Margreet Vlastuin, die samen met Ben Gramberg van brasserie 'De verandering' deze dagen organiseert, met ondersteuning van Buurtwerk Alexander & Sport Stimulering en dankzij sponsoring van ComWonen, Woonbron, Wink.ver.Hesseplaats.


"Voor de spelletjesdag op Koninginnedag hadden we contact gezocht met de bekende Stichting DaDa, die veel doet voor kinderen die in ziekenhuis of elders moeten verblijven, en gespaard voor de kinderafdeling van het IJsselland Ziekenhuis en dat was zo leuk om te doen, dat we aan hen gevraagd hebben of er nog iets was in onze buurt en dat werd Stichting Diabeter."
Henk-Jan Aanstoot: "Wat het zo bijzonder maakt is dat doordat allerlei kinderen spelletjes speelden op die dag en daar kaartjes voor kochten ze zo hebben gezorgd dat de kinderen hier worden geholpen!"


NOOT OVER DIABETER: Stichting Diabeter is een nationaal centrum voor diabeteszorg aan kinderen en jongeren. Inmiddels worden zo'n 500 kinderen uit Rotterdam Rijnmond, maar ook uit de rest van Nederland daar voor hun Diabetes behandeld. Diabeter werkt daarbij nauw samen met het Erasmus MC Sophia, IJsselland Ziekenhuis en St. Franciscus Gasthuis. Diabetes is voor kinderen een lastige ziekte die niet genezen kan worden, maar wel goed behandeld. Bij die behandeling moeten kinderen en hun ouders zelf veel weten en kunnen: insuline spuiten, glucose(suiker) waarde in hun bloed prikken en meten, veel over voeding en activiteit weten en veel meer. Daarvoor geeft Diabeter de medische begeleiding en educatie. Juist voor het leren van al die zaken is de DVD-speler een welkom geschenk. Het belang van goede diabeteszorg zit hem in het feit dat kinderen zich dan niet alleen veel beter voelen en functioneren, maar ook voorkomt dat ernstige complicaties van diabetes die 15-20 jaar later kunnen gaan ontstaan (meer informatie op www.diabeter.nl)
In Nederland hebben zo'n 6000 kinderen tot 15 jaar diabetes. Jaarlijks wordt de ziekte bij zo'n 500 kinderen vastgesteld en elk jaar stijgt dat aantal met 3%. Ook komt de ziekte op steeds jongere leeftijd voor. Goede diabeteszorg kan de gevreesde complicaties van diabetes uitstellen en afstellen.
Juist deze week wordt de landelijke collecte voor diabetes gehouden. Ook is het op 14 november werelddiabetesdag, speciaal in het teken van kinderen met diabetes (zie
www.worlddiabetesday.org)

Geen opmerkingen: