vrijdag 24 oktober 2008


HET OPROLLEN VAN DE RODE VLAG
Toen de eerste auto op de weg kwam moest er iemand met een rode vlag voor het monster uitlopen om te waarschuwen voor deze gevaarlijke moderniteit. Snelverkeer was en is inderdaad riskant, maar de auto en de scooter zijn niet meer weg te denken en we geven onze kinderen verkeersles en begeleiding om ermee om te gaan.

Ook internetverkeer, MSN, Hyves, Youtube en webcam enz. kunnen riskant zijn, maar voor onze 'multitask'kinderen die van alles met de moderne communicatiemiddelen kunnen en ook doen, en dan ook nog tegelijkertijd, zijn ze vanzelfsprekend.
Opvoeden betekent dus: soms de rode vlag hijsen, vaker echter geïnteresseerd meeleven en zelf iets proberen te begrijpen van het leven 'online', soms samen ernaar kijken, er plezier mee beleven en zonder veel bangmakerij ook over de risico's praten. Je foto voor je vrienden wil je waarschijnlijk niet morgen op de voorpagina van de krant, die leuke jongen online van dertien blijkt voor de deur een man van veertig en die gratis ringtones voor je mobiel klinken minder vrolijk als je er iedere maand opnieuw voor moet betalen.

Wat een opluchting die thema-avond in de Romeynshof, voor mij en andere ouders om te horen van de gastspreekster dat we ons best wel eens bezorgd mogen maken over internet thuis. Maar dat het onze kinderen ook geweldig veel informatie biedt, dat het uitwisseling van ervaring en idee├źn met vrienden stimuleert, dat het de kans geeft schoolopdrachten thuis te maken.

Fijn ook om te horen op welke manier we onze kinderen kunnen stimuleren en ook een beetje beschermen. Met een tijdslot bijvoorbeeld, of filters maar vooral met een open gesprek over inter­net aan tafel of tijdens de afwas. Met vuistregels voor internetgebruik. Alles van je kind willen weten kan benauwend zijn, voor beide partijen: een beetje vertouwen werkt beter dan alleen maar achterdocht en angst.

Kortom: een goed idee, zo'n thema-avond in de bibliotheek. Een deskundige met ervaring en ma­teriaal en voorbeelden en een positieve benadering van internet en kinderen. Andere ouders om mee van gedachten te wisselen. Een kopje koffie en leuke online voorbeelden. En belangrijke websites, zoals bijvoorbeeld
www.mijnkindonline.nl

Naar huis fietsend nam ik mij voor de rode vlag op te rollen en op zolder op te bergen, maar wel onder handbereik. En eens op Youtube te kijken.

Gert Hendriks, ouder en grootouder

(overgenomen uit Doc.shop nieuwsbrief 4)

>>Ga naar website BOO.....

Geen opmerkingen: