maandag 12 mei 2008

BEWONERSVERENIGING HEIDEBES


Historische Commissie van Bewonersvereniging “Heide-Bes” lid van Stichting Rotterdam is Vele Dorpen.

In de negentiende en twintigste eeuw kwam het ene na het andere buurdorp onder Rotterdamse vlag. De annexatie was nodig voor grond voor woningbouw en voor de uitbreiding van de havens.

Zo raakten Charlois, Kralingen, Pernis, Hillegersberg, om er enige te noemen, hun zelfstandigheid kwijt. Om wetenschappelijk onderzoek te laten verrichten naar de geschiedenis en cultuur van de dorpen die zelfstandige gemeenten waren, maar onderdeel werden van Rotterdam, is de Stichting Rotterdam is Vele Dorpen (SRiVD) opgericht in 2002.
Diverse historische verenigingen, genootschappen of stichtingen nemen hieraan deel, waarbij als waarnemers zijn aangesloten: Gemeentearchief Rotterdam, Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) en Stichting Ons Rotterdam.

Sinds medio 2007 is de Historische Commissie van “Heide-Bes” een volwaardig lid geworden van de Stichting Rotterdam is Vele Dorpen. Wij zijn daar heel trots op omdat onze unieke verzameling van oude foto’s van de voormalige Ommoordse Polder een mooie aanvulling is op het huidige archief van alle leden te samen.

Een jaarlijks initiatief is de Rotterdamse Dorpendag, elk lid organiseert ‘ Open huis in zijn eigen dorpsmuseum’. Dit jaar staat de Vijfde Dorpendag in het teken van het Groenjaar 2008. SRivD neemt het begrip Groen ruim: Groen kan staan voor natuur, voor weilanden en landbouw, voor parken en plantsoenen. Alle deelnemende dorpsverenigingen wordt gevraagd daar eigen invulling aan te geven.

Dit jaar wordt de Rotterdamse Dorpendag op zaterdag 21 juni gehouden. Samen met Terbregge’s Belang organiseert de Historische Commissie van de “Heide-Bes” haar Dorpendag in de Alexanderkerk, Bergse Linker Rottekade 294, Terbregge. Er is een expositie over 90 jaar Bewonersorganisatie van Terbregge’s Belang en een fotopresentatie van de Historische Commissie over oud-Ommoord.

Wilt u op de hoogte gehouden worden over Stichting Rotterdam is vele Dorpen en haar activiteiten, dan kunt u zich gratis abonneren op de uitgave De Dorpspomp, stuur een e-mail naar:
Rotterdamisveledorpen@gmail.com .

Geen opmerkingen: