maandag 12 mei 2008

ROTTERDAMSE VRIJWILLIGERSPRIJSDit jaar speciaal voor vrijwilligerswerk voor de buurt, door de buurt, in de buurt.

Rotterdamse vrijwilligersorganisaties kunnen zich tot en met 31 juli weer inschrijven voor de Rotterdamse Vrijwilligersprijs en zo kans maken op € 7.500. Bijzonder dit jaar is dat de jury voor het eerst gekozen heeft voor een thema: vrijwilligerswerk voor en door de buurt. Het maakt daarbij niet uit wat voor activiteiten er gedaan worden. Ook hoeven de activiteiten niet per se formeel georganiseerd te zijn, kleinschalige initiatieven en groepen actieve bewoners kunnen in veel gevallen ook meedoen. Vrijwilligersorganisaties, -groepen en -projecten kunnen zich inschrijven op de website www.inz.nl of met een papieren inschrijf­formulier, dat verkrijgbaar is bij PROXY.

PROXY organiseert jaarlijks in opdracht van de gemeente Rotterdam de Rotterdamse Vrijwilligers­prijs: een prijs voor bijzondere Rotterdamse vrijwilligersorganisaties. De prijs is één van de manieren waarop de gemeente laat zien hoe zeer zij de vrijwillige inzet van betrokken Rotterdammers waardeert. Wethouder Jantine Kriens reikt de prijs, een trofee en een bedrag van € 7.500, uit op donderdag 11 december 2008 in de Burgerzaal van het stadhuis.
Dit is het tweede jaar dat deze jury, onder leiding van Chantal Gill'ard, haar rol vervult. De jury kiest in 2008 - voor het eerst in de geschiedenis van de prijs - voor een thema: vrijwilligerswerk voor de buurt, door de buurt, in de buurt. Met dit thema krijgt kleinschalig, buurtgericht vrijwilligerswerk dit jaar extra aandacht. Betrokken Rotterdammers die zich in hun eigen buurt inzetten kunnen hun initiatief, groep, project of organisatie zo goed voor het voetlicht brengen. Alle deelnemers zullen terug te vinden zijn op www.inz.nl. In 2009, als Rotterdam Europees Jongerenhoofdstad is, wordt het thema uiteraard jeugd. In 2010, het laatste jaar voor deze jury, zal de Vrijwilligersprijs geen thema hebben.

Inschrijven tot 31 juli 2008
De inschrijving sluit 31 juli 2008. Daarna bekijkt de jury alle inschrijvingen en verdeelt ze over categorieën. Deze categorieën staan - in tegenstelling tot voorgaande jaren - niet vooraf vast, maar worden bepaald aan de hand van de inzendingen. In de eerste juryronde kiest de jury in elke categorie een winnaar. Deze categoriewinnaars zijn daarmee genomineerd voor de Rotterdamse Vrijwilligersprijs 2008 en winnen in elk geval € 750. De categoriewinnaars worden in het najaar bekend gemaakt. De jury nodigt hen vervolgens uit voor de tweede juryronde, een presentatie op het stadhuis. De jury beoordeelt de inschrijvingen onder meer op de bijdrage die een organisatie levert aan de buurt, de mate waarin een organisatie anderen kan inspireren en de manier waarop een organisatie omgaat met de mensen en middelen die zij heeft.

Opvallers
Naast categoriewinnaars selecteert de jury ook in elke categorie een opvaller. Opvallers zijn organisaties die niet in aanmerking komen voor de hoofdprijs, maar wel zo bijzonder zijn dat de jury deze graag onder de aandacht van Rotterdam brengt. Deze opvallers maken kans op een bijzondere vermelding en daarmee op € 500. Ook de opvallers worden in het najaar bekend gemaakt.

Geen opmerkingen: